h i r d e t é s

Varga Juditot lepattintotta Timmermans

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Varga Juditot lepattintotta Timmermans

2019. szeptember 05. - 06:54

 

Az igazságügyi miniszter a 7. cikkelyes eljárásról érdeklődött az Európai Bizottság első alelnökénél, a jelek szerint hiába. - írja a nepszava.hu.

Varga Judit igazságügyi miniszter azért kezdeményezett találkozót Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, hogy áttekintsék a Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás soron következő lépéseit

– közölte a Népszava kérdésére Natasha Bertaud bizottsági szóvivő. Mint az ATV beszámolt róla, a találkozóra hétfőn Brüsszelben került sor.

A tagállamok minisztereiből álló EU Tanács szeptember 16-ikán meghallgatást tart a a jogállam és a demokrácia magyarországi helyzetéről. A jelek szerint Varga Judit információkat kért a bizottság alelnöktől az előkészület alatt álló ülés részleteiről.

A találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők

 – közölte a szóvivő.

Hozzátette: az alelnök megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság kérésre kész minden információt átadni a Tanácsnak, amely egyedül illetékes a meghallgatás megszervezésére.

Magyarországgal szemben tavaly szeptemberben kezdődött el a 7. cikkelyes eljárás, amelynek első szakaszában az uniós miniszterek rendszeres párbeszédet folytatnak a magyarországi jogállam helyzetét bíráló, és folyamatot elindító európai parlamenti jelentésben foglaltakról. Az eljárás következő állomása a meghallgatás lesz, amelyet a soros finn EU-elnökség kezdeményezésére tűznek napirendre. A tanácsi üléseken Frans Timmermans képviseli az Európai Bizottságot.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s