h i r d e t é s

Vasárnap is kitart a strandidő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vasárnap is kitart a strandidő

2019. július 21. - 06:30

 

A hétvégén fokozódik a meleg, vasárnap helyenként akár a 33, 34 fokot is elérheti a délutáni csúcshőmérséklet. Számottevő csapadék nem lesz, de elszórt záporokra, zivatarokra számítanunk kell. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt változóan fátyolfelhős lesz az ég, csapadékra ekkor még nincs kilátás.

Délután a napos időszakok mellett gomolyfelhők képződnek, amelyből elsősorban az északi országrészben várható zápor, zivatar. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 28, 34 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék. Délután hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a felhős tájakon zápor, zivatar valószínű. Megélénkül az északnyugati szél. 27, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap és a következő napokon sem halad át felettünk front. - írja a meteoklinika.hu

Melegedés zajlik, amelynek hatására fokozódnak a melegfronti jellegű tünetek: gyakoribbak és tartósabbak a migrénes panaszok, emellett szokatlan fáradtságérzet és keringési problémák is felléphetnek. A krónikus betegek és az idősek kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységet! A szív-, és keringési rendszer betegségeivel küzdők szervezete fokozott igénybevételnek van kitéve: az állapotuk romolhat, gyakran jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és rosszullét.

Tőlünk északra hidegfront halad el, így ezen a napon elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok az ország északi és dunántúli részein. A csapadékos területeken párássá válik a levegő, az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak, a fokozottan érzékenyek körében pedig hidegfronti jellegű tünetekre is készülni kell.

Szabadtéri tevékenységeket a Dunántúlon és északon zavarhatják záporok, zivatarok. Azokon a területeken, ahol nem lesz csapadék kifejezetten ajánlott akár hosszabb időt a friss levegőn tölteni. Az UV-sugárzás a napos területeken elérheti a nagyon erős fokozatot, a leégés elkerülése érdekében mindenképpen használjon magas faktorszámú fényvédő krémet.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. Testtömegtől függően 2-3 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot.

A pollenterhelés növekszik, az allergiások kerüljék az erdős, rétes területeket és mossanak sűrűbben kezet és hajat.

A közlekedést a helyenként kialakuló zivatarok nehezítik. A kialakuló zivatarok környezetében átmeneti szélerősödésre és intenzívebb csapadékhullásra kell számítani. A reflexek tompulnak, a balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és körültekintőbben.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s