h i r d e t é s


Vasárnapi zárva tartás: rengeteg üzlet tűnt el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vasárnapi zárva tartás: rengeteg üzlet tűnt el

2016. április 11. - 14:03
0 komment

 

Komoly boltbezárási hullámot indított el egy éve a vasárnapi zárva tartás, amelyet a kormány most visszavont - írja a napi.hu.

Fotó: Europress / Napi.hu

Összesen 16 869 általános élelmiszerüzlet működött Magyarországon idén év elején, 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Összesen 860 bolt tűnt el a kiskereskedelmi hálózatból - derül ki a Nielsen adataiból. Főleg a hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek száma csökkent, különösen a déli megyékből.

Bolttípusok szerint 7 százalékkal lett kevesebb az 51-200 négyzetméteres, 4-gyel pedig az 50 négyzetméteres és kisebb csatorna egységeiből, egyik évről a másikra.

Ezzel egy időben az 51-200 négyzetméteres boltok forgalmukat mégis 7 százalékkal tudták növelni, szemben a teljes élelmiszer-kiskereskedelem 4 százalékos átlagával.

Változnak a vásárlási szokások, és jobban számít a kényelem. Amikor a fogyasztók boltot választanak, egy részük számára előtérbe kerültek a lakóhely közeli boltok. Könnyen meg lehet őket közelíteni, és akik a korábbiaknál valamivel gyakrabban mennek vásárolni, napi igényeiket sok esetben ott is kényelmesen ki tudják elégíteni. Ez már nem érvényes az 50 négyzetméteres és kisebb üzletekre, amelyek forgalmának súlya tovább csökkent.

A délkeleti megyék által alkotott régióban 9, délnyugaton 8 százalékkal kevesebb élelmiszerüzletet regisztráltak egyik évről a másikra. Északnyugaton pedig az átlagos mínusz 5 százalékot. Viszont átlag alatt, 3 illetve 2 százalékkal kevesebb élelmiszerüzlet működik a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Centrumban, valamint északkeleten.

A magyar bolthálózat  elaprózott, 10 ezer lakosra tizenhét élelmiszerbolt jut, de például Ausztriában hét, Németországban pedig öt. Csehországban viszont a 10 ezer lakosra jutó üzletek száma tizennégy, Szlovákiában huszonöt, sőt Lengyelországban huszonnyolc.

 

napi.huh i r d e t é s

betöltés...

;