h i r d e t é s

Védősisakban tartották az első misét a Notre-Dame-ban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Védősisakban tartották az első misét a Notre-Dame-ban

2019. június 19. - 07:15

 

Megtartották a tűzvész utáni első misét szombaton a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, amelynek tetőzetét áprilisban pusztították el a lángok.

Michel Aupetit, Párizs érseke a tűzvész után az első misét celebrálja a párizsi Notre-Dame-székesegyházban. Fotó: MTI/EPA/Pool/nlcafe.hu Fotó:Karine Perret

A misét a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulójához időzítették. A Michel Aupetit párizsi érsek által celebrált szertartáson biztonsági okokból csak nagyjából harminc ember lehetett jelen, de a misét élőben közvetítette a KTO katolikus televíziós csatorna.

A székesegyház főhajója továbbra sem biztonságos, a megrongálódott boltozat miatt, ezért a misét az épület legkeletibb csücskében található Szent Szűz kápolnában, a szentély mögött tartották, az épületnek ezt a részét már stabilizálták. A mise résztvevőinek mindegyike védősisakot viselt biztonsági megfontolásokból.

A székesegyházban két hónappal ezelőtt, április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet, és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

MTI


 

h i r d e t é s