h i r d e t é s

Vége a tavaszias időnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vége a tavaszias időnek

2018. február 01. - 06:33

 

Csütörtökön hosszú idő után kettősfront és csapadék érkezik, a következő napokban pedig egyre hidegebb lesz! - írja az Időjárás.hu.

A jövő hét elején helyenként napközben is fagyni fog, a reggeli mínuszok pedig egyre nagyobb területen térnek vissza.

Délelőtt észak felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de a legtöbb helyen eleinte hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Északon előfordulhat elszórt eső, zápor, máshol csapadék nem valószínű. 

Délután északon erősen felhős, borult lesz az ég, délen viszont a változó felhőzet mellett némi napsütés is várható. Északon egyre többfelé elered az eső, zápor. A délnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúl egyes részein átmenetileg viharossá fokozódik. 

A csúcshőmérséklet 6, 14 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nyugat felől újabb frontok érkeznek, az ország nagy részén mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeknek jelentkezhetnek humánmeteorológiai panaszai. - írja a meteoklinika.hu.

Sokaknál egész napos fejfájást, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot idézhetnek elő a légkörben zajló változások, ezen kívül a keringési rendszer rendellenességeivel élők és a szívbetegek számára is megterhelő az időszak. A keleten élők eleinte még kipihentebben ébredhetnek, de napközben ott is egyre többeknél léphet fel figyelmetlenség és koncentrálásbeli zavarok. A szél már napok óta sokfelé élénk, időnként meg is erősödik, ez pedig az idegekre van rossz hatással: az érzékenyek egész nap feszültek, ingerlékenyek, a gyerekek nyűgösebbek, és olykor agresszívek is lehetnek. Készítsen nekik almahéjteát, kellemes íze mellett megnyugtathatjuk vele az idegeket, valamint este csepegtessen levendulaolajat a párnára, ágyneműre, ez segít a relaxálásban és hatására könnyebben álomba is szenderülhet.

Szervezetünk hamarabb kimerül és legyengül a rendkívül gyors és intenzív frontátvonulások, illetve a szeszélyes időjárás következtében, így fogékonyabbá válik a járványokkal szemben. Fontos, hogy erősítse az immunrendszerét, az influenza egyre többfelé felüti a fejét. A sok vitamin és a kímélő ételek mellett igyon sok folyadékot, akár ásványvíz, akár meleg levesek, teák formájában, és gyakran, alaposan mosson kezet. A nyirkos, párás időben a vírusok könnyebben szaporodnak, terjednek.

Jó hír, hogy a mozgalmas időjárás hatására kifejezetten tiszta a levegő hazánk felett, a szmoghelyzetben jelentős romlás most több napig nem várható.

A közlekedést elsősorban északon nehezítheti vegyes halmazállapotú csapadék: nedves, csúszós lehet az útburkolat! Az élénk oldalszelet eleinte a Dunántúlon, délután pedig keleten is kísérhetik erős lökések, így egyes járművek menetstabilitása csökken. A koncentrálási problémák és a türelmetlenség hatására növekszik a balesetveszély, így ha feszültnek vagy tompának érzi magát, mindenképpen tartson egy rövid pihenőt! A reflexek is tompák lehetnek.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s