h i r d e t é s

Végeláthatatlan a viharok sora!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Végeláthatatlan a viharok sora!

2018. június 06. - 07:00

 

Úgy tűnik, hogy egész héten nem lesz nyugtunk a viharoktól.  - írja az Időjárás.hu

Egy-egy napon ugyan átmenetileg kevesebb helyen lesznek zivatarok, de többnyire elmondható, hogy nem ússzuk meg a felhőszakadást és a jégesőt!

Délelőtt a fülledt, párás időben többfelé befelhősödik az ég, elszórtan záporok is kialakulnak. 

Délután a változékony időben ismét többfelé kell záporra, zivatarra készülni. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet.

Megélénkül az északkeleti szél. 24, 29 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szerdán már több, mint egy hete fülledt, párás levegő veszi igénybe szervezetét, ezt pedig már akkor is megérezheti, ha egyébként jól viseli a nyárias időt. - írja a meteoklinika.hu

Sokan szenvednek panaszoktól: a fejfájás, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek, a türelmetlenség, ingerlékenység is általánossá vált. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is, a viharok idején pedig az asztmások állapota is romlik. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is inkább gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem. Jó hír, hogy a levegő pollentartalma a zivataros területeken – ha ugyan csak átmenetileg is, de -  jelentősen csökken. A csapadékot követő fél, egy órába a legalacsonyabb a pollenkoncentráció.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s