h i r d e t é s

Végeláthatatlan következményei lehetnek a forint romlásának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Végeláthatatlan következményei lehetnek a forint romlásának

2021. október 08. - 07:42

Az elmúlt hónapban éves szinten a fogyasztói árak emelkedése nagyjából 5,5 százalék körül alakulhatott.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Világgazdaság legutóbbi inflációs konszenzusából kiderült, az elmúlt hónapban éves szinten a fogyasztói árak emelkedése nagyjából 5,5 százalék körül alakulhatott. A szeptemberi inflációs gyorsjelentését pénteken adja ki a KSH.

A legutóbbi konszenzuson az elemzők 4,7 százalék körülire várták az augusztusi inflációt, de a tényleges KSH-adat 4,9 százalék lett.

Most egyetlen elemző sem várt 5 százalék alatti pénzromlást, ráadásul szerintük a következő hónapokban még jobban emelkedhetnek az árak. Aggasztó, hogy a konszenzus szerint a maginfláció és az adószűrt maginfláció is nagyot ugrik, mindkettő 4 százalékra.

Az elemzők 2021-re kevésbé, 2022-re viszont sokat rontottak az előrejelzésükön: az idén 4,7 százalékos inflációt, jövőre pedig 3,9 százalékosat várnak a korábbi 4,6, illetve 3,5 százalék helyett. Ez egyébként nagyjából megegyezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával.

Az inflációt erősen felfelé hajthatta, hogy szeptemberben az üzemanyagárak éves összehasonlításban több mint 20 százalékkal nőttek. Emellett folytatódhatott az áremelkedés a járvány alatti korlátozások sújtotta ágazatokban, és némiképp gyorsulhatott az élelmiszerek drágulása. A forint gyengülése is növelhette az inflációt. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s