h i r d e t é s

Végveszélybe került a Nemzetközi Űrállomás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Végveszélybe került a Nemzetközi Űrállomás

2021. szeptember 25. - 08:39

Ha van a világűrben szentlélek, az tartja össze az ISS-t.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Nemzetközi Űrállomás legelső kapitánya, Bill Shepherd visszavonult NASA-asztronauta elmondta, az eddig felfedezettnél jóval több repedés lehet az ISS külső borításán, ami kockáztatja az űrhajósok épségét.

A Nemzetközi Űrállomás már több mint húsz éve a világűrben kering, ennyi idő alatt pedig a szerkezet sajnos elhasználódott. Legutoljára a fedélzeten tartózkodó orosz űrhajósok fedeztek fel repedéseket a Zaria-modulon, ezt megelőzően amerikai kollégáik is hasonló mélyedésekre bukkantak az ISS főegységén, amelyeket azóta sem tudtak orvosolni.

Bill Shepherd a Kongresszus előtt tartott beszédében hangsúlyozta, a döntéshozóknak fontolóra kellene vennie az ISS jelenlegi helyzetét, egyúttal hozzátette, úgy látja, a repedések sokkal nagyobb problémákat okozhatnak, hiszen a jelenleginél több lehet belőlük az űrállomáson, így az űrhajósok élete foroghat kockán – olvasható a Business Insider riportjában.

A NASA azt tervezi, hogy további hét éven keresztül az univerzumban tarthatja Föld körüli pályán a Nemzetközi Űrállomást, ezáltal 2028-ig kellene karbantartani és folyamatosan renoválni az egyre inkább elavulófélben lévő modult.

Az orosz Roszkoszmos szakemberei is figyelmeztettek, ha nem sikerül időben rátalálni az újabb repedésekre, az súlyos katasztrófával járhat, hiszen a helyzet romlásával fennáll annak a rizikónak az esélye is, hogy az ISS egyszerűen saját maga alá roskad.

„Mélyére kell ásnunk a dolgoknak. Egyelőre nem gondolom, hogy fenyegethet az összeroskadás, azonban mielőtt folytatnánk a missziókat, kiemelten fontos lesz átnézni, miként tarthatjuk életben az űrállomást, máskülönben végveszélybe kerülhetünk” – magyarázta Shepherd.

Mindeközben az orosz és kínai mérnökök egy közös űrállomás kialakításán fáradoznak, amellyel megelőzhetik vetélytársukat az űrversenyben, így ha a NASA nem lép időben, könnyen lehet, búcsút inthetnek egyik partnerüknek. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s