h i r d e t é s

Végveszélyben az egyik kedvenc gyümölcsünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Végveszélyben az egyik kedvenc gyümölcsünk

2021. augusztus 20. - 06:10

Búcsút vehetünk a banántól?

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

400 millió ember életét keserítheti meg a gyümölcs eltűnése, de itt Európában is nehéz lesz, ha nélkülöznünk kell. Egy gomba okozta betegség miatt rendkívüli módon lerövidül a banáncserje élettartama.

Az 1980-as évek egyre nehezebb helyzetben vannak a banántermesztők, hiszen a Panama-kór óriási károkat okoz. A Sigatoka-betegség most úgy, tűnik, fokozza a bajt: a gomba 2-3 évre csökkenti a banáncserje élettartamát, ami egyébként akár 30 évig is teremhetne – olvasható az Indexen.

Védtelen banánfajták

Szinte az összes banánfajta védtelen a járványként terjedő levélgombával, a fekete Sigatoka-gombával szemben. A betegség szétroncsolja a leveleket, és a Panama-kórral együtt már óriási károkat okoz az ültetvényeken. Lassan már Cavendish-fajta fennmaradása is veszélyben van, ami egyébként a Panama-kór kitörésekör került széles körben a termesztésbe, átvéve például Gros Michel fajta helyét, amelyik a globális banánkereskedelem egyik legnépszerűbb fajtája volt.

A Sigatoka-gomba pusztításának azonban ez a fajta sem tud ellenállni, ami számunkra is gondot fog jelenteni az ellátásban, de leginkább a forró égöv országait fogja érinteni, hiszen csaknem 400 millió ember alapélelmiszere a banán. A globális banánexport 95%-át ma a Cavendish-fajta teszi ki, a teljes banántermesztésnek pedig 50 %-át.

Vannak jól alkalmazható növényvédő szerek, de a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) holland kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a gomba rendkívül életképes, és így hiába fejlesztik ki ellene a legújabb vegyszereket, rövid idő alatt ellenállóvá válik. A legtöbb esetben a permetezést hetente végzik egész évben. Ez a globális banántermelést nagyon sebezhetővé és fenntarthatatlanná teszi – olvasható a foodingredientsfirst.com-on.

Megoldás-e a génmódosítás?

A növénybiológusok úgy tűnik, csak a népszerű fajta génjeinek módosításában bíznak. A folyamat azonban rendkívül hosszadalmas, ráadásul egyelőre hadilábon áll a GMO-k kérdése, folyamatosan viták kereszttüzében áll a téma. (agroinform.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky