h i r d e t é s

Velünk marad a szikrázó napsütés, némi szélből is juthat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Velünk marad a szikrázó napsütés, némi szélből is juthat

2019. július 05. - 06:09

 

Pénteken délelőtt észak felől fátyolfelhők érkeznek, emellett többórás napsütés melegíti a levegőt.- írja az Időjárás.hu.

Csapadék nem lesz.  Délután sok napsütésre, kellemes időre van kilátás, csapadék nem lesz. Megélénkül a nyugati szél. Kora délután 24, 29 fok várható.

Orvosmeteorológia

A frontérzékenyeknek pénteken sem kell nehéz naptól tartaniuk, ugyanis nem érkezik front a térségünkbe.- írja a meteoklinika.hu

A nagy napi hőingás azonban keringési és szívproblémákat okozhat, emellett a melegedés külön terhelést jelent. Pénteken folytatódik a frontmentes, nyári idő, ami sokak számára kedvező közérzetet biztosít, a napsütés hatására élénkebbek, vidámabbak lehetünk.

Ugyanakkor reggel a hűvös időben a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők végtagfájdalmakat tapasztalhatnak, de ezeket akár egy néhány perces kímélő tornával is mérsékelheti. Napközben gyorsan melegszik a levegő, nagy lesz tehát a napi hőingás, ami kisebb keringési és szívproblémákat okozhat. Vérnyomás-ingadozás, szaporább szívverés jelentkezhet, ezért amennyiben érintett, akkor nem tanácsos megterhelő fizikai munkát végezni, napközben (lehetőség szerint) inkább a pihenés javasolt. 

A hűvös reggelen növekszik a megfázásveszély is, készüljön vastagabb pulóverrel, nadrággal, ha a szabadban tölti a korai órákat. Immunrendszerét idénygyümölcsökkel is erősítse, a vitaminok mellett magas ásványianyag-tartalmuk révén is támogatják a védekezőképességünket. A barack, a dinnye, a meggy és a cseresznye, a zöldségfélék közül például a paradicsom és az uborka magas víztartalmuknak köszönhetően a szomjat is kiválóan oltják, nem terhelik meg az emésztőrendszert sem.

Az UV-sugárzás a déli órákban nagyon erős, helyenként extrém fokozatú lesz, ne feledkezzen meg a bőrvédelemről! Magas faktorszámú, érzékenységtől függően 40-50-es-es erősségű fényvédő szerek használata javasolt, a déli órákban pedig kerülje a tűző napon tartózkodást.  A vízpartokon gyakrabban ismételje meg a krémezést, fürdőzés idejére pedig válasszon vízálló készítményeket.

A csalánfélékre allergiások tapasztalhatják jelenleg a legintenzívebb tüneteket, náluk orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés jelentkezhet. Az érintettek mossanak gyakrabban kezet és hajat, vastag függönyökkel és gyakori porszívózással pollenmentesítsék a lakást, valamint a szellőztetést is célszerű a kora reggeli vagy az esti órákra időzíteni.

A közlekedésben időnként a napsütés zavaró lehet, egy napszemüveggel azonban javíthat a látási viszonyokon.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomáspanaszok, fáradtság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s