h i r d e t é s

Versenyfutás az idővel

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Versenyfutás az idővel

2021. március 02. - 12:40

 

Magyarország már a harmadik helyen van az uniós oltási ranglistán, már 721 677 fő a beoltottak száma.

A kép illusztráció! - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

 

A beoltottak közül 252 847 fő már a második oltását is megkapta, de versenyt futunk az idővel – mondta György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Ezért módosítottak az oltási stratégián, az a cél, hogy minél előbb mindenki megkapja legalább az első oltásán, így április 11-ig minden regisztrált megkaphatja az az első oltását.

A vakcinaszállítmányok egyelőre lassan érkeznek a nyugati gyártóktól, ezért a beérkezett vakcinákkal kell gazdálkodni. Most a gyors vakcina életet ment – mondta az államtitkár. Ezért lépett a kormány az orosz és kínai oltóanyagok beszerzése érdekében.

A háziorvosoknak a hétvégi munkavégzésért 40-80 ezer forintot fizetnek, hogy ezzel is gyorsítsanak az oltáson. Emellett kitolták a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájánál a második oltás beadásának az idejét. Minden vakcinát bekapcsolnak a programba, és kevesebbet tartalékolnak. A kedden érkező Pfizer-szállítmány minden darabját kiadják oltásra. Az előző héten 275 ezer kínai vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig 250 ezret kapnak. Ezzel nagy léptekben lehet haladni.

A következő egy hét oltási terve szerdától szerdáig: a Pfizer és az AstraZeneca kiszállítása a kórházi oltópontokra, a Moderna és a Sinopharm pedig a háziorvosokhoz. Az idősek oltása három vakcinával folytatódik, háziorvosi praxisonként 45 kínai oltóanyag áll rendelkezésre, ezen kívül 30 800 Modernát kapnak, míg 10 ezer adagot az idősotthonokban oltanak el. A 114 600 Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokra viszik, oda a háziorvosok küldhetik az időseket.

Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával, most vizsgálják, hogy ki lehet-e terjeszteni a 60 év felettiekre. Eddig ezzel a háziorvosok oltottak, de a 74 ezer adag vakcinát a kórházi oltópontokra szállítják, és a hétvégén fogják oltani a betegeket. SMS-ben értesítik majd az érintetteket, hogy hol és mikor várják őket az oltásra.

A második körös oltásokat is folytatják, ez most 49 180 adagot jelent. Összesen több mint 395 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani jövő szerdáig. Egy hét alatt több mint félmillió oltást fognak beoltani.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese megismételte, hogy változnak a külföldi üzleti célú utazások szabályai, és megejelent, hogy mely célorzságokból érkező magyar állampolgűroknak nem kell automatikusan hatósági házi karanténba vonulniuk.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 100 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 72 esetben léptek fel a 10 ezer főnél nagyobb városokban. Üzletekben 23 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 5 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert.

Hétfőn 348 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 44 840 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt. 12 432 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 6473 újat rendeltek el kedden, és összesen 35 023 zárlat van hatályban.

Óriási tempóban halad előre a járvány Európában és Magyarországon is. 2764 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 324 202 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A legfiatalabb elhunyt egy 16 éves ember volt, akinek volt egy súlyos alapbetegsége. Az orvosok azt tapasztalják, hogy sokaknál nagyon gyorsan alakul ki a betegség, és néhány óra alatt olyan állapotba kerül, hogy kórházi kezelésre van szüksége. Minden vakcina annyira hatásos, hogy meg tudja akadályozni a súlyos szövődményeket, azt, hogy a beteg kórházba kerüljön.

A brit mutáns okozza elsősorban az esetszámok gyors felfutását, de a dél-afrikai variánst is öt esetben már ki tudták mutatni. A fertőzések egyre gyorsuló terjedésére kell számítani Magyarországon – mondta a tisztifőorvos. Az angol közegészségügyi szolgálat azt közölte, hogy az AstraZeneca-oltás első adagja után 14 nappal jelentős, mérhető mennyiségű ellenanyag jelenik meg a szervezetben, és a 35 nap után eléri a vakcina hatékonysága a 73 százalékot. A 80 év feletti korosztályban pedig 80 százalék feletti hatékonyságot mértek a súlyos megbetegedés megelőzésében.

A Pfizer vakcinája a 80 év feletti korosztályban már egy adag után 83 százalékkal csökkent a halálozás esélye. A Janssen egyadagos vakcinájának az engedélyezését várják az európai hatóságtól, de az Egyesült Államokban beoltottak körében 86 százalékos védelmet nyújtott, Dél-Afrikában 82 százalékot mértek. 74 százalékban megelőzte a tünetmentes betegség kialakulását is.

Izraelben majdnem a lakosság felét immunizálátk már, és január második felétől jelentősen csökkent az új fertőzések és a halálozások száma. Az Egyesült Arab Emírségek a Sinopharm vakcináját használják, több mint hatmillió embert oltottak be, és az oltottak közül senki sem került intenzív osztályra és senki sem halt meg. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s