h i r d e t é s

Vészhelyzetet hirdettek a Hepatitis A miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vészhelyzetet hirdettek a Hepatitis A miatt

2022. augusztus 17. - 06:00

Az iskolakezdés is veszélyt jelent, ha gyerekek közé bekerül a vírus, nagyon komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani – figyelmeztet a járványügyi szakember.

Forrás: JJ Medicine/YouTube

Körlevélben figyelmeztette az országos tiszti főorvos a budapesti egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek Magyarországon fertőző májgyulladást, azaz hepatitis A fertőzést a pácienseknél. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi részlegének korábbi vezetője az InfoRádióban elmondta, a hepatitis A a fertőző májgyulladás egyik fajtája, amely hosszú, 15-30 napos lappangási idejű fertőzés, és a gyomor- és bélrendszert érinti. A betegség széklet útján terjed, általában nem megfelelő ivóvízzel, étellel vagy akár kontaktus útján, de szexuális úton is.

Bevezető tünetek

  • a gyomortáji fájdalom,
  • émelygés,
  • rossz közérzet,
  • étvágytalanság,
  • előfordulhat felső légúti hurut, és ahogy a betegség előrehalad,
  • a lappangási idő vége felé megjelenik a világos széklet és sötét vizelet, ami biztos jel,
  • valamint a szem fehérje elkezd besárgulni.

Ha a betegség súlyosabb, akkor szervezet besárgul, ezért hívják sárgaságnak is. Amikor ez megjelenik, akkor már nagyon minimálisan fertőz a beteg – magyarázta Ócsai Lajos.

A szakember a megelőzés érdekében a következőket javasolta: megfelelő ivóvíz, konyhatechnológia, higiénés magatartás, kézmosás, fertőtlenítés. Mind fogalmazott, a gyerekeknél természetes átvészeltség nincs, ezért a veszély abban rejlik, ha rossz szociális körülmények között élő gyerekek közé ez a vírus bekerül, akkor nagyon komoly járványokat tud okozni, és nagyon komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani.

"Kezdődik az iskolaszezon, a gyerekeknek természetesen védettségük nincs, oltva sincsenek, mert nem kötelező a védőoltás, tb-támogatás sincs rá, ezért pont a szociálisan rászorulók körében nehezen hozzáférhető. Ráadásul a gyerekek a higiénés rend fenntartásában sem járnak elöl, és az iskolákban sem biztos, hogy ennek a feltételei mindenhol adottak" – figyelmeztetett a járványügyi szakember. (Infostart)