h i r d e t é s

Videón, ahogy becsapódik a kínai rakéta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Videón, ahogy becsapódik a kínai rakéta

2021. május 10. - 07:09

 

Hatalmas szerencsére nem szárazföldön csapódott be az űreszköz, amely egy hete lázban tartotta a világot. A kínai rakéta ugyanis az India-óceánban landolt.

Forrás: Jeet Ka Jazba / YouTube

Vasárnap hajnalban becsapódott az a kínai rakéta, amelyet több, mint másfél hete követett az egész világ. A hihetetlen eseményről ráadásul videó felvétel is készült.

A hordozórakéta még április 29-én került a világűrbe, és feladata nem volt más, mint, hogy Kína leendő állandó űrállomásának főmodulját feljuttassa. A Hosszú menetelés 5B Y2-re keresztelt kínai rakéta számításaiba azonban hiba csúszott. Május 4-én a rakéta kontrollálatlanul kezdett visszatérni bolygónkra. Az irányíthatatlanná vált űreszköz innentől kezdve megjósolhatatlan volt, hogy mikor és hol fog becsapódni.

A Maldív-szigetek közelében landolt a kínai rakéta

Pár nappal ezelőtt a kutatók elkezdték szűkíteni a kört, és végül arra a döntésre jutottak, hogy biztosan nem szárazföldre érkezik majd a törmelék. Mivel bolygónk 70 százaléka víz, így a legnagyobb valószínűséggel valamelyik tengerben, vagy óceánban fog landolni. A feltételezések be is igazolódtak, az Indiai-óceánba csapódtak a rakéta légkörben le nem bomlott elemei. A Maldív-szigetek környékén történt becsapódást pedig egy szemtanúnak sikerült is rögzíteni, így mindenki megcsodálhatja az elképesztő, ám megnyugtató pillanatot. Utóbbi jelzőt arra értjük, hogy hatalmas szerencse, hogy a kínai rakéta nem talált el járókelőt, és nagy ívben elkerülte a szárazföldeket is. (drivemebaby.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s