h i r d e t é s

Vidnyánszky már a Fidesznek is kínos

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vidnyánszky már a Fidesznek is kínos

2020. szeptember 18. - 07:06

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság (MTT) hétfői közgyűlésén vetődött fel, hogy támogató nyilatkozatot adjanak ki a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása mellett.

Vidnyánszky Attila - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

hvg.hu forrásai szerint, ennek Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója volt a szószólója. A másfél-két órás vitában több felszólaló is akadt, aki ugyan nem bírálta egyértelműen Vidnyánszkyt, de hangsúlyozta, nem lenne jó kiadni egy támogató nyilatkozatot.

Felvetődött, hogy szavazzanak arról, legyen-e nyilatkozat, majd pedig arról, hogy mi legyen a szövege, de formális szavazás nem volt.

A társaság titkára, Szabó László ekkor elkészített egy néhány mondatos, egyáltalán nem harcias szöveget, amit meg is erősített a portálnak. Hozzátette: hosszas vita után, kialakult egy olyan szöveg, ami "minden bizonnyal átment volna a közgyűlésen, de utolsó hozzászólóként végül maga Attila kérte, hogy ne adjuk ki".

A hvg.hu egy másik forrása viszont arról beszélt, "olyan volt a hangulat, hogy Attila attól tarthatott, nem kap elég szavazatot a nyilatkozat, ezért kérte, hogy ne foglaljon állást az MTT a színművészetit illetően".

A történtek nem jelentenek nyílt szakadást a jobboldali színházakat tömörítő szervezetben. "Az üléseknek mindig volt némi párttaggyűlés hangulata, de azért eddig is voltak viták" – mondta az egyik tag, és hozzátette, Vidnyánszky nem számolt azzal, hogy az MTT-ban ülő támogatóinak zöme is az SZFE-n végezett, és ma is erős szálak kötik őket az egyetemhez, azokhoz a tanárokhoz, akiket a kormánysajtó, vagy épp maga Vidnyánszky gyaláz.

Vidnyánszky környezete szerint, az elnököt nagyon megviselték a történtek, és az "ellene folyó karaktergyilkosság, hiszen ő egy érzékeny ember, még ha ezt zord külső mögé rejti is". Nem számított ilyen mértékű, és ilyen széles, nemzetközi és hazai támogatottságú ellenállására, és arra, hogy a mindeddig zártan és fegyelmezetten fellépő jobboldali színházcsinálók is meginognak. Ráadásul úgy tűnik, magára hagyta a hatalom, a kormány is igyekszik teljesen rátolni az ügyet. (hirklikk.hu)