h i r d e t é s

Viharos szélre és záporokra számíthatunk ma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Viharos szélre és záporokra számíthatunk ma

2020. április 25. - 06:14

 

A hétvége első felében hidegfront érkezik viharos széllel, de az ezt követő napokon sem nyugszik meg az idő. Az átmeneti megtorpanást követően újra erősen melegszik a levegő, és egyre több zivatarra kell készülni a következő időszakban. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a megnövekvő felhőzetből elszórtan alakulhat ki záporeső, zivatar. Csapadékra a legnagyobb esély északkelten és délnyugaton van.

Délután változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. Az északnyugati szél viharossá fokozódik, kora délután 18, 22 fokot mérhetünk. 

Vasárnap délelőtt a gyengén felhős és erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek, jelentős mennyiségű csapadék nem várható.  Délután nem lesz zavartalan a napsütés, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Élénk lesz az északnyugati szél. 17, 22 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton hidegfront éri el térségünket. Megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet, az időjárás-érzékenyek intenzív tüneteket tapasztalhatnak. - írja a meteoklinika.hu

A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben elsős intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! Az északnyugati irányú szél nagy területen megerősödik, sőt most viharos erősségű széllökésekre is fel kell készülni. A viharossá fokozódó légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

A déli országrészben napközben még melegfronti hatásra is számítani kell, az itt élők napját migrén, fáradékonyság és tompaság nehezíti.  A kialakuló záporok, zivatarok egyes tájakon erősen fülledt időt eredményeznek, az asztmások napját légszomj, nehézlégzés nehezítheti.

Szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja zápor, zivatar szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A csapadék és a viharos szél romlik a hő-és komfortérzet, emellett levertség és fáradékonyság jelentkezhet. 

Az allergiások most fellélegezhetnek, ugyanis a csapadék és a szél hatására javul a pollenhelyzet és csökken a pollenterhelés. A levegő minősége szintén javul a következő napokon.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és a viharos oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, a viharos oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s