h i r d e t é s

Visszatér a kánikula!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Visszatér a kánikula!

2018. augusztus 17. - 06:34

 

Pénteken a napsütést inkább csak délen zavarhatja felhősödés, néhol alakulhat ki zápor, zivatar.  - írja az Időjárás.hu

A legmelegebb órákban 30 fok körül alakul a hőmérséklet. A hosszú hétvégén napos, kánikulai melegre számíthatunk.

Délelőtt a sok napsütést csak délen zavarhatja felhősödés, de csapadék nem várható.

Délután a  napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A szél mérsékelt marad.

28, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton a napsütést főleg délen átmeneti felhősödések zavarhatják meg, helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Mérsékelt lesz az északi szél. 30, 33 fokra számíthatunk.

Vasárnap a sok napsütés mellett helyenként növekednek meg a gomolyfelhők és alakulhat ki zápor, zivatar. Megélénkül az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, ha azonban a melegedésre fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár migrént, fejfájást is tapasztalhat. - írja a meteoklinika.hu

Ebben az esetben a nap folyamán érdemes meginnia egy-két csésze jázminos zöld teát, lehetőleg a délelőtti órákban. Kerülje a csokoládé fogyasztását, illetve az alkohol is ronthat az állapotán. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét. A napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat. Délelőtt gyors melegedés várható. Ezzel együtt viszont a vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor ebben az időszakban lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet.

Az allergiahelyzet kissé romlik, a parlagfű pollenje okozhatja a legtöbb panaszt, ezért amennyiben erre allergiás, akkor orrfolyást, tüsszögést tapasztalhat, illetve a szeme is viszkethet, könnyezhet. Érdemes kerülni a gazos, elhanyagolt területeket, illetve a mezőket, réteket is.

Az idő kedvező a nyaralók számára, a körülmények kedveznek a szabadtéri programoknak, városi sétáknak, aktív pihenésnek. Az UV-sugárzás azonban erős, helyenként nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban. A déli órákban mindenkinek ajánlott védekezni a káros sugarak ellen, azonban immunerősítés céljából az okos levegőzés javasolt.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség általában nem várható, azonban a napsütés időnként zavaró lehet, ezért célszerű egy napszemüveget bekészíteni a vezetéshez. Néhol zápor, zivatar teheti nedvessé az útfelületet.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s