h i r d e t é s

Visszatér a nyár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Visszatér a nyár

2018. július 12. - 06:38

 

Csütörtökön felszakadozik a felhőzet, fokozatosan megszűnik a csapadék. - írja az Időjárás.hu

A hét hátralévő részében visszatér a nyári meleg, örülhetnek a nyaralók.

Délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Keleten kezdetben lehet elszórt zápor, máshol csapadék nem várható. 

Délután a többórás napsütés mellett változóan gomolyfelhős lesz az ég, legfeljebb elvétve alakulhat ki egy-egy futó zápor. Főként keleten élénkül meg átmenetileg a nyugati, északnyugati szél.

A csúcshőmérséklet 23, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön, a szerdán a Dunántúlon esős időt okozó hidegfront kelet felé elhagyja térségünket. - írja a meteoklinika.hu

Napközben tartós eső már nem várható, a délután képződő gomolyfelhőzetből futó záporok kialakulhatnak. A Tiszántúlon a hidegfronti hatásra fokozottan érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek. A görcsös fejfájás és görcsös ízületi bántalmak negatívan befolyásolhatják napját, a panaszai enyhítésére fogyasszon borsmenta teát és fokozza a magnézium bevitelt. A nap folyamán a vérnyomás problémákkal küzdőknél keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. A pihenés mellett délelőtt érdemes meginnia egy csésze galagonya teát tüneteinek enyhítésére. A melegedő időben a melegfronti hatásra fokozottan érzékenyek fáradtságot és migrénes fejfájást tapasztalhatnak. Fogyasszon csalánteát és zöld teát, kerülje a kávét és csokoládét. Az asztmások és légzőszervi problémákkal küzdők közepesen nehéz napra számíthatnak, az időnként fülledt időben légszomj jelentkezhet.

Az időjárás szabadtéréi programoknak kedvezően alakul. A délután képződő gomolyfelhőkből egy-egy futó zápor kialakulhat, de számottevő csapadékra nem kell készülnie, érdemes minél több időt a szabad levegőt töltenie.

A gyengén felhős időben délután az UV-sugárzás sokfelé elérheti a nagyon erős fokozatot. A legmelegebb órákban ajánlott kerülni a napon tartózkodást és fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. A káros sugarak ellen magas faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket. Viseljen világos, könnyű ruházatot, amely alatt nem fülled be a bőr és közben a káros sugarak ellen is véd.  Amennyiben légkondicionált helységben tartózkodik ügyeljen arra, hogy a benti hőmérséklet maximum 10 fokkal legyen alacsonyabb a kint mért hőmérsékletnél, ellenkező esetben könnyen megfázhat. A következő napokban tartósnak bizonyul a meleg, térjen át a kímélő étrendre, fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, próbálja kerülni a zsíros ételeket.

A melegedő időben a pollenhelyzet romlik, nő a pollenterhelés. Amennyiben allergiás panaszokkal küzd orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés jelentkezhet. Kerülje az erdős területeket, a réteket, fogyasszon kevesebb tejterméket és mosson sűrűbben kezet.

A közlekedésben az erősen tűző napfény okozhat problémát, amely adott esetben el is vakíthatja vezetés közben. Viseljen napszemüveget, hogy elkerülje az esetleges baleseteket. A melegben a koncentráló képessége is csökkenhet, emiatt, ha hosszabb útra indul tartson több pihenőt és vezessen fokozott figyelemmel.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s