h i r d e t é s

Visszavonta a kormányhivatal a pilismaróti sóderbánya engedélyét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Visszavonta a kormányhivatal a pilismaróti sóderbánya engedélyét

2020. augusztus 26. - 06:16

 

A hatósági döntés nyomán majd a novemberben felálló új képviselő-testület rendezheti majd az érintett terület sorsát.

A sutyiban tervezett kavicsbánya területe a Dunakanyarban - Forrás: Google Earth

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal keddi határozata szerint visszavonták a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét – adott hírt a botrányos ügy legújabb fejleményéről a hvg.hu. Mint ismertették, a kormányhivatal határozatának indoklásában az áll: "A bánya körüli munkálatok során “az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor”, tehát a bánya csak “megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető."

A bányanyitás körül júliusban kipattant botrány miatt végül időközi önkormányzati választást kell tartani, új polgármestert és képviselőket kell választani. Múlt szerdán a helyi választási bizottság november 8-ra tűzte ki a voksolást. Lemondott tisztségéről a Fidesz által támogatott független polgármester, Pergel István Csaba, az alpolgármester Réti Károly és végül augusztus elején az egész képviselő-testület kimondta az önfeloszlatást.

A dunakanyari településen a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött 1,2 millió négyzetméteren terveztek új homok- és kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén. Egy cég indítaná újra a bányászatot a pilisi mészkőbányában, s a beruházás miatt három hektárnyi területen vágnák ki a fákat.  

Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. Ez vezetett végül a pilismaróti tisztségviselők lemondásához és a helyi képviselő-testület önfeloszlatásához. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s