fbpx Visszavonulót fújt Trump és Juncker | CIVILHETES

h i r d e t é s

Visszavonulót fújt Trump és Juncker

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Visszavonulót fújt Trump és Juncker

2018. július 26. - 15:19

 

A kereskedelem útjában álló akadályok csökkentésében, a "vámháború" elkerülésében állapodott meg egymással Washingtonban az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnöke. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Donald Trump és Jean-Claude Juncker egyaránt azt hangoztatta, hogy a vámtételek és más kereskedelmi akadályok lebontására fognak törekedni. Az ipari termékeknél - az autóipar kivételével  - a teljes vámmentesség elérését célozzák meg. Tartózkodnak bármiféle újabb vámtétel kiszabásától, ami azt jelenti, hogy az európai gépkocsik Amerikába történő kivitelét sem nehezíti Washington büntetővámokkal. 

Eddig ez a veszély volt a fő oka annak, hogy a szakemberek az Atlanti-óceán két partja közötti kereskedelmi háború kitörésének az eshetőségérő beszéltek. A Fehér Házban tartott  megbeszélésük után azt is mondták, igyekeznek megoldani az acél- és alumíniumtermékekre kirótt amerikai különvámok ügyét, az Európai Unió pedig hajlandó nagy mennyiségben vásárolni amerikai szóját és cseppfolyósított földgázt.

Halasztják Putyin washingtoni látogatását

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a jövő évben lehetséges az újabb amerikai-orosz csúcstalálkozó. John Bolton úgy fogalmazott, "az elnök úgy gondolja, a találkozót akkor kell megtartani, amikor véget ér az Oroszországgal kapcsolatos boszorkányüldözés". Donald Trump a finn fővárosban nemrég tartott megbeszélésről hazatérve jelentette be, hogy meghívja Washingtonba Vlagyimir Putyint.

Miután azonban az amerikai törvényhozásban pártállásra csaknem tekintet nélküli, egyöntetű megdöbbenés fogadta Trump helsinki szereplését, és leszögezték, hogy az orosz államfő nem szólalhat fel a kongresszusban, az eredetileg őszre tervezett vizit időpontját most áttolták a jövő évre. Boszorkányüldözésen Trump azt érti, hogy az amerikai hírszerző szervek megállapították: Oroszország Putyin utasítására beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba, mégpedig a republikánus jelölt érdekében. Erről vizsgálat is folyik Washingtonban. Trump Helsinkiben az amerikai hírszerzési megállapításokkal szemben lényegében Putyin tagadó nyilatkozatának adott hitelt. 

Az amerikai kommentárok szerint Trump és Juncker találkozójának hangneme sokkal barátibb volt, mint amire néhány előzetes nyilatkozat alapján számítani lehetett. A médiában megszólaltatott, külkereskedelmi kérdésekkel foglalkozó szakemberek bátorítónak tartják, hogy a két vezető nem az akadályokról, hanem éppen  a kereskedelem szabadabbá tételéről beszélt, bár tény, a részletek kimunkálásakor még sok nehézség vár a két fél tárgyalóira.

A Fehér Ház a jelek szerint kezdi felismerni, hogy az Egyesült Államok aligha járna jól, ha az egész világgal kereskedelmi háborúba bonyolódna.  Trump eddigi lépései felemásra sikeredtek: az amerikai különvámokra kidolgozott uniós intézkedések miatt amerikai ipari termelők a külföldre település gondolatával kezdtek foglalkozni, holott az elnök éppen az amerikai munkahelyek megvédésével indokolta döntéseit. A minap a farmerek is azt üzenték Trumpnak: ne pénzbeli kompenzációt ígérgessen nekik, hanem kössön inkább kedvező kereskedelmi megállapodásokat.

A Junckerrel folytatott eszmecsere nyomán úgy tűnik: Donald Trump, aki politikai tájékozatlanságával már többször okozott galibát a nemzetközi porondon, eredendően üzletember lévén, a külkereskedelem és vámpolitika területén látszik viszonylag leginkább meggyőzhetőnek, hajlíthatónak a józan ész felé.  Az EU részéről ugyanakkor jelentős engedménnyé nőheti ki magát az a Juncker-ígéret, hogy Washigntonnal együtt fognak dolgozni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformján. Trump hevesen támadta az intézményt, azt állítva, hogy annak magatartása nem tisztességes Amerikával szemben.

Kitiltották a CNN riporternőjét

Kizárták a CNN hírtévé riporternőjét Donald Trump és Jean-Claude Juncker közös sajtónyilatkozatáról a Fehér Ház rózsakertjéből, mert Kaitlan Collins előzőleg olyan kérdést tett fel az amerikai elnöknek, amelyet Sarah Huckabee Sanders sajtótitkár helytelenített. Mielőtt Trump megkezdte tanácskozását az Európai Bizottság elnökével, a riporterek a szokásoknak megfelelően néhány percre bemehettek az Ovális Irodába, és ott kérdéseket tehettek fel.

Collins - másokkal együtt - arról a titkos hangfelvételről kérdezte Trumpot, amelyet volt ügyvédje, Michael Cohen készített egyik bizalmas beszélgetésükről. A beszélgetésen arról a korábbi Playboy-modellről volt szó, aki azt állította, viszonya volt Trumppal, és felmerült,  hogy a hallgatását pénzzel kellene megvásárolni. E téma felvetését szankcionálta azzal a Fehér Ház azzal, hogy a CNN újságíróját nem engedték oda a későbbi sajtóeseményre. A CNN, valamint a fehér házi tudósítók érdekvédelmi szövetsége nyilatkozatban tiltakozott a sajtószabadság megsértése miatt.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s