h i r d e t é s

Vizsgálja a versenyhivatal a hazai webáruház trükkjeit

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vizsgálja a versenyhivatal a hazai webáruház trükkjeit

2020. május 07. - 11:58

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Alza.hu Kft.-vel és az Alza.cz a.s.-el szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozások agresszív értékesítési módszert alkalmaznak, amellyel megsérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

Illusztráció: pixabay.com

A GVH keddi közleménye szerint az Alza 2015 szeptembere óta olyan tájékoztatásokat tesz közzé a www.alza.hu weboldalon népszerűsített egyes termékeknél, amelyek alkalmasak arra, hogy a fogyasztó döntését sürgessék az adott termék megvásárlására. Ezek között említette a versenyhivatal például a "jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt" és az "utolsó X darab ezen az áron" típusú állításokat.

A közlemény szerint a www.alza.hu weboldalon alkalmazott kommunikációs gyakorlat valószínűsíthetően alkalmas olyan pszichés nyomásgyakorlásra, amely a döntési folyamat zavarásával jelentősen korlátozhatja a fogyasztó választási szabadságát, illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára az érintett áruról. Így olyan döntésre késztetheti az érdeklődőt, amelyre egyébként nem szánta volna rá magát.

A versenyhivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az Alza reakciója:

Az Alza együttműködik a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) az Alza.hu Kft. és az Alza.cz a.s. ellen indított versenyfelügyeleti eljárásban, a vállalkozáscsoport célja, hogy bebizonyosodjon, kereskedelmi gyakorlata minden tekintetben a fogyasztók érdekeit szolgálta - közölte az Alza szerdán az MTI-vel, arra reagálva, hogy a GVH kedden bejelentette: úgy véli, hogy a vállalkozások agresszív értékesítési módszert alkalmaznak, amellyel megsérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

Az Alza közleménye szerint a vállalkozáscsoport kereskedelmi tevékenységének központi eleme a tisztességes, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó üzletpolitika, éppen ezért kiemelten fontosnak tartja az irányadó magyar és európai uniós versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályok betartását.

Azzal érveltek, hogy az Alza mindig olyan az irányadó jogi rendelkezésekkel összhangban álló, pontos tájékoztatást nyújt ügyfeleinek, amellyel segíti vásárlási döntéseiket. Példaként említették, hogy a vállalatcsoport vásárlói azonnal látják a termékeknél, vajon hány darab érhető el azonnal a raktárkészletből, illetve mekkora a fogyasztók érdeklődése. Ez az opció minden fogyasztó számára elérhető az összes országban, ahol az Alza üzemel.

A GVH keddi közleménye szerint az Alza 2015 szeptembere óta olyan tájékoztatásokat tesz közzé a www.alza.hu weboldalon népszerűsített egyes termékeknél, amelyek alkalmasak arra, hogy sürgessék a fogyasztó döntését az adott termék megvásárlására. Ezek között említette a versenyhivatal például a "jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt" és az "utolsó X darab ezen az áron" típusú állításokat.

A GVH szerint a www.alza.hu weboldalon alkalmazott kommunikációs gyakorlat valószínűsíthetően alkalmas olyan pszichés nyomásgyakorlásra, amely a döntési folyamat zavarásával jelentősen korlátozhatja a fogyasztó választási szabadságát, illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára az érintett áruról. Így olyan döntésre késztetheti az érdeklődőt, amelyre egyébként nem szánta volna rá magát.

A versenyhivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.