h i r d e t é s

Völner Pál ügyvédje sejtéseiről beszélt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Völner Pál ügyvédje sejtéseiről beszélt

2023. május 26. - 08:25

Miért zárták le ilyen gyorsan a nyomozást? Papp Gábor szerint nem független az ügyészség Magyarországon.

Papp Gábor, Völner Pál korábbi államtitkár védője szerint az ügyészség ma nem független Magyarországon. Az ügyvéd nem érti, hogy miért zárták le olyan gyorsan a Völner-Schadl ügyet érintő nyomozást, de vannak sejtései.

„A büntető igazságszolgáltatásról tudok véleményt alkotni, mert abban dolgozom. A bíróságot annak tartom – noha a függetlenségének megtörésére voltak látható törekvések –, az ügyészséget azonban nem. A politika rátelepszik, és ennek beláthatatlan következményei vannak, teljes egyensúlytalansághoz vezet”  – mondta Papp Gábor ügyvéd a HVG 360-nak adott interjúban arra vonatkozóan, mennyire látja függetlennek a magyar igazságszolgáltatást.

Az ismert „sztárügyvéd” ügyfelei között számos közismert embert találunk politikusoktól kezdve médiaszemélyiségeken át, és Papp Gábor védi a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát is. 

Papp Gábor szerint a büntetőeljárási törvényünk tele van olyan rendelkezéssel, amelyek megsértésének nincs jogkövetkezménye. Az interjúban arról is beszélt, hogy gyakran szembesül ezzel, éppen ezért komoly veszélynek látja.

Emiatt úgy véli, hogy sokszor sérül az emberek igazságérzete, mert ha adódik egy hatósági mulasztás, de nincs jogkövetkezménye, akkor alig ér valamit egy adott jogszabály.

„Ez termékeny táptalaj, és ha összeér a politikával, akkor az nagyon nehezen kezelhető védőként. Nem jelenthetem ki kategorikusan, hiszen nem tudom bizonyítani, de vannak olyan jelenségek, amelyekre nehéz más magyarázatot találni, minthogy a politika ártalmasan beavatkozott” – fogalmazott Völner Pál védője. 

Mondok egy konkrét példát: a Völner-ügy. Szó nélkül elmegy mindenki amellett, hogy miért zárták le ilyen gyorsan a nyomozást. Tőlem ne várjon választ, én nem fogom tudni megmondani, de vannak sejtéseim. Nagyon szerettem volna, ha folytatják, mert volt egy sor bizonyítási indítványunk, amelyeknek nem adtak helyt. És lehetséges, hogy ha helyt adnak nekik, akkor a nyomozás végére másképp ítélik meg Völner Pál szerepét

– jelentette ki Papp Gábor, aki sok esetben azt látja, hogy nincs meg az a fajta függetlenség, amire számít.

„Vagy ott egy másik példa. Horváth Csabát, Zugló polgármesterét tavaly február végén, a választás előtt gyanúsították meg. Nagy visszhangja volt az ügynek médiában, azóta azonban nincs tudomásom arról, hogy a nyomozás bármennyit is előre mozdult volna” – tette hozzá Völner Pál és a zuglói polgármester védője. 

Papp Gábor az interjúban elmondta, hogy a munkájába sosem szólt bele közvetlenül a politika, 

nincs itt piros telefon, hogy leszóljanak a pártközpontból.

Az ügyvéd szerint, ha mégis nyomásgyakorlást érezne, nem állna le. „Az ügyvédi hivatás egyik legfontosabb alapelve számomra a függetlenség. Szeretem, hogy független vagyok, szeretem, hogy ha akarnám, elmondhatnám a véleményemet, és sosem fogom hagyni, hogy ebben korlátozzanak” –mondta Papp Gábor.

Dióhéjban a Völner-Schadl ügy 

Ahogyan arról részletesen beszámoltunk, kedden Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár meghallgatásával folytatódott a Schadl–Völner-per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy másodrendű vádlottja részletes vallomásában tagadta az ellene felhozott vádakat. Mint hangsúlyozta, életvitelével, felfogásával ellentétesek a vádiratban megfogalmazott állítások.

Völner Pál és ügyvédje kérte, hogy az ügyben tanúként hallgassák meg Varga Judit igazságügyi minisztert.

A vád szerint Völner Pál 83 millió forint korrupciós pénzt fogadott el Schadl Györgytől, a végrehajtói kar korábbi elnökétől, amiért cserébe különböző ügyeket intézett el. Mindketten tagadják bűnösségüket. (Index)