fbpx Von der Leyen: Ankara magatartása megengedhetetlen | CIVILHETES

h i r d e t é s

Von der Leyen: Ankara magatartása megengedhetetlen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Von der Leyen: Ankara magatartása megengedhetetlen

2020. március 03. - 10:53

 

Megengedhetetlen, hogy Ankara hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az Európai Unió irányába - jelentette ki Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Forrás: AFP/magyarhirlap.hu Fotó: Kenzo Tribouillard

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy tovább vonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok ezt megakadályozták.

Von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elismeri, hogy Törökország nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók vonatkozásában, "de amit most látunk, nem lehet sem válasz, sem megoldás".

Szavai szerint Ankarának támogatása lehet szüksége, azonban a 2016 őszén, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás érvényben van. Az abban foglaltak betartása mindkét fél kötelessége.

A bizottsági elnök kijelentette: a Görögország előtt álló kihívás európai kihívás. Athén a migrációs nyomás vonatkozásában az Európai Unió teljes támogatását élvezi.

Bejelentette továbbá: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke társaságában kedden, a görög-török határon Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tekintik át a kialakult helyzetet.

Az ENSZ adatai szerint Törökországban mintegy 3,6 millió menekült él, akik Szíriából, Afganisztánból és Iránból érkeztek. Törökország és az EU 2016-ban állapodott meg arról, hogy Ankara feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja azokat, akik illegálisan érkeztek az Európai Unióba, a visszaküldött szíriaik helyett viszont az EU legálisan befogad Törökországban lévő szíriaiakat, emellett több milliárd euróval támogatja a menekültek ellátását Törökországban.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s