h i r d e t é s

Weber mattot adott a Fidesznek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Weber mattot adott a Fidesznek

2019. június 06. - 09:11

 

Sok dolog elmondható a Fideszről, de az, hogy tiszta eszközökkel képes lenne bármilyen eredményt felmutatni, nem szerepel köztük. Manred Weber és a Néppártnak több mint elég ideje volt kiismerni Orbán kaotikus játékait. A duma az erős Európáról nagyon szép, azonban a máig erős Európára egyes egyedül az a magatartás jelent fenyegetést, amit Orbán pályafutása során művelt.

A kép illusztráció! - Forrás: sakker.atw.hu

Nem véletlen, hogy a V4-ek alapítója, a cseh Václav Havel 2002-ben azt mondta Orbánról: “Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.” Azóta sem sikerült e kijelentés súlyát csökkenteni. Helyette sikerült újra – akkor még bizonyítottan törvényes keretek közt – kormányra ültetni. Olyannyira, hogy napjainkra terjedelmes alfele szó szerint és átvitt értelemben is belehízott a miniszterelnöki bársonyszékbe.

De mindez Magyarország problémája. Ha mi nem vagyunk hajlandók megoldani meg, így jártunk. Minden országnak megvan a joga hülyének lenni. Csakhogy ez Európában nem teljesen így megy. Más hülyeségét nem köteles eltűrni környezete.

Miután a Fidesz elviekben felfüggesztette saját magát – nem mintha a szóban forgó felfüggesztéshez szükség lett volna bármiféle közreműködésre a Fidesz részéről – az EP választás, bár Orbánnak a papírforma szerint zajlott, még ez sem hozott átütő sikert. Olyannyira nem, hogy a Salvini által alakítani kívánt szélsőjobboldali tömbbe sem tűnik jobbnak beülni.

Most pedig azzal próbált a Fidesz jó pontot szerezni, hogy megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek. Lényegében felér a dolog egy megalázkodással is. Kár, hogy Weber nem olyan hülye, mint amilyenekhez Orbán itthon hozzászokott. Különös figyelemre tarthat számot, hogy miben látja Weber kontinensünk erejének megőrzését, és ha lehet, növelését.

Későbbi sajtóértekezletén (Weber) pedig kijelentette, hogy Európának változásra van szüksége, hogy erős maradjon, meg kell hallani az állampolgárok hangját, a néppárti frakció pedig mindenekelőtt teljesíteni kívánja az ígéreteit, például az egyenlőbb életkörülmények, a külső határok megerősítése, valamint a biztonság, a terrorizmus elleni harc terén.

Mint mondta, az Európai Néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel. Hozzátette, erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának. Újságírói kérdésre válaszolva Weber hangsúlyozta, hogy a Fidesz Néppárton belüli felfüggesztésének világos az üzenete, méghozzá az, hogy

változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában.

Rámutatott az elmúlt napok magyarországi nyilatkozataival kapcsolatban, hogy a Fidesz tagságának kérdése jelenleg az úgynevezett bölcsek tanácsát vezető Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik, ő értékeli majd, hogy maradhat-e Orbán Viktor miniszterelnök pártja. /hvg/

Van abban valami megható és egyben hátborzongató, ha egy nem magyar politikus jobban törődik a magyar nép sorsával (is), mint a magyar miniszterelnök, aki nehezen tudja csak elfogadni, hogy továbbra is “Az a különbség Isten és Orbán Viktor között, hogy Isten nem akar Orbán Viktor lenni.” Valamint, hogy Istent nem tudja Weber felmosórongynak használni. Orbánnal ellentétben.


 

h i r d e t é s