h i r d e t é s

XVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Jánokon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

XVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Jánokon

2017. december 06. - 09:12

 

A szlovákiai Jánokon rendezték meg a XVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozót az első adventi hétvégén. 

Fotó: H. Szabó Sándor

A szervezésben és a lebonyolításban kivette a részét a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Kassa megye kulturális intézménye, az Ilosvai NTE és Jánok község önkormányzata, hogy maradandó élményt nyújtsanak az itt fellépő hagyományőrző csoportoknak és a résztvevőknek, akiket a szabadtéri rendezvény zord időjárása sem tántorított el, hogy eljöjjenek ide.

A két napos rendezvény Kassán a Thália színházban  gálaműsorral kezdődött, ahol a Györgyfalvai hagyományőrzők, az Ilosvati NTE, a Jánoki betlehemes csoport, Zólyommikósi betlehemes csoport, Gencsapáti hagyományőrző NTE mutatkozott be nagysikerrel. A estét táncház zárta.

A következő nap, advent első vasárnapja Jánokon folytatódott. A dombon lévő kistemplomban, Takács Dénes plébániai kormányzó istentiszteletet celebrált, majd meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A mise után a csoportok ökumenikus istentiszteleten vettek részt a templom előtt. Ezután hatvani küldöttség Szinyei András alpolgármesterrel az élen egyben megkoszorúzta Sziklay Szeréna költőnő itt lévő családi sírhelyet.

A további programok a településen folytatódtak. Begala Gyula polgármester megnyitó beszéde után, a szabadtéri színpadon mutatkoztak be a hagyományőrők műsoraikkal: Jánok, Tornaújfalu, Tornavendégi, Zolyommiklósi, Györgyfalvai csoportok.

 Magyarországot, a Gencsapáti, Opályi, Füzéri és a Hatvani Betlehemesek képviselték a Hatvany Lajos Múzeum égisze alatt. A kísérő programok voltak a kovácsmesterségek bemutatása, a lokális hagyományos karácsonyi ételek kóstolója is.

A zimankós időben üstökben főtt a boros tea, hogy a hideget enyhítse a vendégek számára. A tél tábornok sem volt az akadálya annak, hogy advent első vasárnapját, méltóképpen köszöntsék azok, akik a Betlehemi játékok mai hagyományőrző.


 

h i r d e t é s