h i r d e t é s

Zápor, zivatar és gyenge eső

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Zápor, zivatar és gyenge eső

2019. május 12. - 06:21

 

A következő napok időjárását kettősfront alakítja: viharossá fokozódik a szél,a Dunántúlon sokfelé eshet az eső. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon és az ország középső tájain erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Tiszántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet. A felhős tájakon eső, záporeső okoz csapadékot. Délután a Dunántúlon gyenge eső, a középső tájakon záporok, zivatarok várhatóak. A Tiszántúlon élők örülhetnek, ugyanis az ország ezen részein nem lesz csapadék.

Viharossá fokozódik az északnyugati szél, a maximum-hőmérséklet értékei 13, 25 fok között alakulnak.

Hétfőn délelőtt a Dunántúlon borult lesz az ég, délnyugaton eső okoz csapadékot. Az ország más részein a változó mennyiségű felhőzet mellett nem valószínű csapadék.  Délután többnyire erősen felhős lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szelet erősen viharos lökések kísérhetik, károkozásra is fel kell készülni. Jelentős hőmérsékleti különbség alakul ki a keleti és nyugati területek között: kora délután nyugaton 9, 13 fok, míg keleten 22, 25 fok várható.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nyugat felől kettősfront érkezik térségünkbe. - írja a meteoklinika.hu

A kettősfront a nap nagy részében a Dunántúl felett vesztegel majd, így elsősorban az ország ezen részein élők számíthatnak intenzívebb panaszokra. A front által érintett területeken a görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt fokozódnak, általános lesz a görcsös fejfájás, az izom-és hasigörcsök, emellett kiugró vérnyomásértékekre és keringési panaszokra is fel kell készülni. A front hatására a Dunántúlon sokfelé jelentősen visszaesik a hőmérséklet, emiatt itt kopásos eredetű ízületi bántalmak is felléphetnek az érzékenyeknél. A Tiszántúlon ezzel szemben a kettősfronti hatás még nem érvényesül, az ország ezen részein a további melegedés még intenzívebb melegfronti jellegű tüneteket okoz: amennyiben érzékeny a melegedésre kínzó migrénre, fáradékonyságra és alvászavarra számítson!

A szabadtéri tevékenységeket a Dunántúlon és az ország középső tájain eső, záporeső, helyenként zivatar zavarhatja, amennyiben szabadtéri programot szervez, mindenképpen vigyen magával esernyőt vagy esőkabátot.  A hőérzet a csapadékos tájakon alacsony lesz, a megfázás elkerülése érdekében fontos a réteges öltözet.

Az UV-sugárzás a csapadékos területeken az alacsony tartományban marad, a napos tájakon viszont elérheti a közepes-magas szintet.

A közlekedést a csapadék és az erős széllökések nehezítik. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az intenzívebb csapadékgócokban a látástávolság csökkenésével is számolni kell. Az erős, időnként viharos széllökések csökkentik gépjármű menetstabilitását, a balesetek elkerülése érdekében legyen nagyon körültekintő!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s