h i r d e t é s

Zivatarok alakítják a hétvége időjárását!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Zivatarok alakítják a hétvége időjárását!

2018. július 21. - 06:45

 

Nem lesz zavartalan strandidő a hétvégén, záporok, zivatarok országszerte kialakulhatnak. Heves, károkozó zivatarokra is készülni kell - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon erősen felhős, másutt gyengén felhős idő várható. 

Délután a változó mennyiségű felhőzet mellett elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A déli szél mérsékelt lesz.

A csúcshőmérséklet értékei meghaladhatják a 30 fokot.

Vasárnap délelőtt változóan felhős lesz az ég, északon záporok, zivatarok formájában csapadék várható.  Délután az ország déli részein lehetnek kevésbé felhős területek, másutt az erősen gomolyfelhős ég mellett többfelé várható zápor, zivatar kialakulása. A heves zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 23, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton front nem érinti a Kárpát-medence térségét. A melegedés hatására a fokozottan érzékenyek körében a melegfrontot jellemző tünetek jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Már a reggeli órákban fokozza a folyadékbevitelt az intenzívebb fejfájás megelőzése érdekében és fogyasszon el egy csésze zöld teát, amely a fejfájás enyhítése mellett élénkítően hat. A meleg időben alvászavar léphet fel, nehezebbnek bizonyulhat az elalvás, a nyugodt pihenés érdekében lefekvés előtt alkalmazzon levendula fürdőt. Ízületi bántalmai felerősödhetnek, gyulladásos ízületi panaszai enyhítésére fájó végtagjaira helyezzen mézes káposzta borogatást. A meleg időben gyakran fáradékonyabb lehet és álmosság gyötörheti, amely következtében jelentősen lecsökkenhet munkavégző képessége és kevésbé tud koncentrálni napi feladatai elvégzésére. Kerülje a kávét és a nehéz ételeket, fogyasszon vitamindús gyümölcsöket, salátát és halételeket.

A Dunántúlon és az ország északi részein a változékony időben záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyek hatására fülledté válik a levegő.  A légzőszervi megbetegedéssel küzdők nehézlégzést és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak, az asztmások állapota romolhat. Az időseket és krónikus betegeket is megviselhet ez az idő, számukra ajánlott a pihenés és a fizikai munka kerülése.

Az időjárás az ország nagy részén kedvez a szabadtéri programoknak, a Dunántúlon és északon élők szabadtéri program esetén ne hagyják otthon esernyőjüket. 
A változó felhőzet mellett területenként eltérő lesz az UV-sugárzás mértéke. Fontos, hogy az átmeneti napos időszakokban ne tartózkodjon a napon, mert ekkor akár a nagyon erős fokozatot is elérheti az UV-sugárzás. Az öltözete lehetőség szerint világos legyen és természetes anyagból készüljön, a napszúrás ellen viseljen szalmakalapot. A legoptimálisabb az, ha a délutáni melegben hűvös, légkondicionált helyre húzódik és hűti magát vizes borogatással. Fontos a fokozott folyadékbevitel, ami fizikai állapottól és testtömegtől függően napi 3-5 liter.

A pollenterhelés ingadozik, megjelent a levegőben a parlagfű virágpora. Az allergiás tünetekkel küzdőknél orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében kerülje a tejtermékek fogyasztását. A szellőztetést vagy kora reggel vagy este végezze, porszívózzon gyakrabban, mert ezekkel is hozzájárulhat állapota javulásához.

A közlekedés során a záporok, zivatarok hatására nedvesség vált út és a fáradékonyság, tompa reflexek jelentik a legnagyobb problémát. A balesetek elkerülésre érdekében tartson nagyobb követési távolságot, ha hosszabb útra indul tartson több és hosszabb pihenőidőt. Az intenzív zivatargócokban a látástávolság rövid idő alatt lecsökkenhet, vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s