h i r d e t é s

Zivataros hétvége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Zivataros hétvége

2019. június 22. - 06:41

 

Hidegfront érkezik a hétvégén - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a megnövekvő gomolyfelhőzetből egyre többfelé várható zápor, zivatar. 

Délután hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, de az ország bármely részén kialakulhat lokális csapadék. A változó irányú szél mellett 25, 30 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap délelőtt országszerte számítani kell záporokra, zivatarokra felhőszakadással, jégesővel.  Délután felhős, zivataros időben lesz részünk. Erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 27 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton front nem érkezik, de nem csökkennek az előző napokon tapasztalt panaszok. Országszerte, egész nap gondot okozhat a fülledtség. - írja a meteoklinika.hu

Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. Országszerte több helyen fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – kerülje a megterhelő tevékenységeket és töltse pihenéssel a hétvégét. A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon zárt térben és pihenjen le.

A vasárnap érkező hidegfront előtt a fokozottan érzékenyek már tapasztalhatnak gyenge hidegfronti jellegű panaszokat elsősorban a Dunántúlon és az északi országrészben.

A szabadban ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban hosszabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget.

A szabadtéri programokat záporok, zivatarok zavarhatják, ezért ha hosszabb túrára, sétára indul semmiképpen se felejtse otthon esernyőjét, esőkabátját.

A pollenszint nem változik, a pázsitfűfélék és csalánfélék okozhatnak intenzív panaszokat, az allergiások zivatarok idején különösen figyeljenek, mert a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket okozhatnak.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljön, illetve átmenetileg erős, viharos lökések csökkenthetik a menetstabilitást. Ingerült sofőrökre, tompa reflexekre számítson, a balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott körültekintéssel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s