h i r d e t é s

Zivataros lesz a vasárnap is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Zivataros lesz a vasárnap is

2018. július 22. - 06:21

 

Hétvégén a strandidő nem lesz zavartalan, záporok, zivatarok országszerte kialakulhatnak.  - írja az Időjárás.hu

Délelőtt változóan felhős lesz az ég, északon záporok, zivatarok formájában csapadék várható. 

Délután az ország déli részein lehetnek kevésbé felhős területek, másutt az erősen gomolyfelhős ég mellett többfelé várható zápor, zivatar kialakulása. A heves zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti.

Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 23, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.  Délután változóan felhős lesz az ég, záporok, zivatarok kialakulhatnak. Megélénkül az északi szél. 23, 28 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap fronthatás nem érvényesül, viszont a változékonyság miatt megterhelően alakul a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu

A változékony időben fejfájást, rossz közérzetet tapasztalhat. Fejfájásos tünetei enyhítésére fogyasszon borsmenta teát és fokozza a folyadékbevitelt, lehetőleg kerülje a cukros italokat. A szív-, és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota romolhat, megnő az infarktus kialakulásának veszélye. A szédülés és rosszullét mellett ingadozhat vérnyomása, a panaszok mérséklésére válassza a pihenést és fogyasszon el napi 2-3 csésze galagonya teát. A melegedésre fokozottan érzékenyek az ország déli részein még intenzívebb fejfájást tapasztalhatnak, ha tartósan fennállnak tünetei kipróbálhatja a halántékának körkörös maszírozását. Amennyiben korábban ízületi problémái jelentkeztek, panaszai kiújulhatnak, a tünetek enyhítése érdekében végtagjaira alkalmazzon csalánlevél főzetből készült borogatást.

A déli területek kivételével bárhol kialakulhatnak záporok, zivatarok. A légzőszervi megbetegedéssel küzdők nehéz nap előtt állnak: az állapotuk jelentősen romolhat, intenzív mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak. Amennyiben az asztmások körébe tartozik a legjobb megoldás, ha otthonában tölti a napját és kerüli a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységet.

Az időjárás az ország nagy részén szabadtéri programoknak nem kedvez. Záporok, zivatarok a nap bármely részében, minden előjel nélkül kialakulhatnak. Heves zivatarok idején ne a tartózkodjon nyílt terepen, húzódjon fedett helyre a vihar elvonultáig.

Az UV-sugárzás főleg a déli és Tiszántúli területeken érheti el az erős vagy nagyon erős fokozatot. Délutáni kint tartózkodás esetén viseljen szalmakalapot és napszemüveget. Amennyiben bőrtípusa az érzékenyebbek közé tartozik fennállhat a leégés veszélye, ennek elkerülése érdekében a fedetlen testrészeit kenje fényvédő krémmel.

A pollenhelyzet nem javul jelentősen, a csapadékos területeken átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés. Az allergiások továbbra is kerüljék el a réteket, parkokat és az erdős területeket.

A közlekedésben a heves zivatarok okozzák a legfőbb problémát. A csapadék hatására nedvessé válnak az úttestek, amelynek következtében megnő a féktáv és a balesetveszély. Zivatarok környezetében a megerősödő szél faágakat szakíthat le, fokozott figyelemmel vezessen! További problémát jelenthetnek a tompább reflexek, a baleset elkerülése érdekében vezessen lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s