h i r d e t é s

Zöld Sziget Ózdon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Zöld Sziget Ózdon

2023. április 06. - 16:01

Ózd Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 „Élhető települések” című pályázati felhívás B) Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése tevékenységi területére sikeres támogatási kérelmet nyújtott be és 349,26 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kerül megvalósításra, melynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A „Zöld sziget Ózdon” című projekt az Integrált Településfejlesztési Stratégiában (ITS) nevesített rekreációs akcióterületnek (Ózdi Városi Horgásztó és környezete, Ifjúsági Park, Ózdi Városi Stadion) egy környezettudatos, család- és klímabarát megújítását, felújítását, kialakítását tartalmazza. A fejlesztés célja olyan projekt megvalósítása, melynek elemei javítják a település általános környezeti állapotát, környezetés természetvédő módon biztosítják az infrastruktúra és a település működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. A fejlesztések további célja, hogy városi közterületek, közterületi építmények újuljanak meg család- és klímabarát módon, széles társadalmi rétegeknek lehetővé téve a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltését.

A fejlesztés során az alábbi eredmények valósulnak meg: akcióterületet érintő zöldfelületi rekonstrukció, zöldfelületbe illeszkedő futó- és kerékpárpálya kialakítása a horgásztó körül, multifunkciós pihenőstég létrehozása a horgásztó partján, rekortán futópálya és multifunkciós sportpálya kialakítása a stadionban, pihenőpark rekonstrukció a stadionban, játszópark felújítás, bővítés, ciszterna rendszer kialakítása, fejlesztése, nyilvános mosdó, WC rekonstrukciója a stadion és az Ifjúsági Park területén, a funkciók megközelítését szolgáló utak felújítása és a fejlesztésekhez kapcsolódó eszközbeszerzés.

A projekt megvalósítási időszaka: 2022. október 1. – 2024. december 31.
Kedvezményezett: Ózd Város Önkormányzata

Ózdi Városüzemeltető Intézmény épületeinek energetikai korszerűsítése

Ózd Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra sikeres támogatási kérelmet nyújtott be és 271,66 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kerül megvalósításra, melynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az „Ózdi Városüzemeltető Intézmény épületeinek energetikai korszerűsítése” című projekt révén a kor igényeinek megfelelő, energiahatékonysági szempontból korszerű önkormányzati épületegyüttes kialakítása a cél, mely példát mutatva ösztönzi a lakosságot a tudatos éghajlatvédelemre. A tervezett fejlesztést az önkormányzati intézmény működtetésének racionalizálása és az ellátási színvonal növelése indokolja, hogy a településen élők számára egy kedvezőbb és magasabb színvonalon működő intézményt alakítson ki. A beruházás révén csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az energiafelhasználás és növekszik a megújuló energiahordozók felhasználásának aránya.

A projekt keretében megvalósítani tervezett fejlesztések úgymint a külső határoló szerkezetek hőszigetelése, külső nyílászárók cseréje, fűtési rendszer cseréje, napelem, beltéri világítási rendszer korszerűsítése mind hozzájárulnak az intézmények hatékonyabb energiahasználatához, a racionálisabb energiai gazdálkodáshoz.

A projekt megvalósítási időszaka: 2022. október 1. – 2025. május 31.
Kedvezményezett: Ózd Város Önkormányzata

 

A projektekről bővebb információt a www.ozd.hu oldalon találhatnak. További információ az Ózdi Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Osztályáról (06/48/574-138) kérhető.