h i r d e t é s

2015 óta 722,5 millió forint kedvezményt kaptak a ferencvárosi lakásvásárlók az önkormányzattól

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

2015 óta 722,5 millió forint kedvezményt kaptak a ferencvárosi lakásvásárlók az önkormányzattól

2017. szeptember 21. - 14:53

A önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatok alapján Ferencváros az elmúlt két és fél évben 94 lakást adott el féláron vagy annál is olcsóbban. - írja az atlatszo.hu.

Forrás: atlatszo.hu

Összesen 1,39 milliárd forint forgalmi értékű ingatlantól vált meg így a kerület 668,5 millió forintért, vagyis a vevők összesen 722,5 millió forint engedményt kaptak. Ötvenöten 15 éves részletfizetési kedvezményt is kaptak, tehát a vételárat ráérnek 2030-32-ig kifizetni.

A Magyar Nemzet 2016 decemberében kezdett írni a ferencvárosi ingatlanügyekről.

A lap munkatársa, Horváth Csaba cikksorozatban számolt be arról, hogy korábbi és jelenlegi fideszes tisztségviselők és rokonaik, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és férje is rendkívül olcsón kaptak önkormányzati bérlakást a kerületben, Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármester titkárnőjének (aki Vác fideszes alpolgármesterének felesége) egy rokona pedig hatalmas haszonnal adott túl a kedvezményesen megvásárolt IX. kerületi bérlakásán.

A fideszes Tényi István hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, és bár azt a rendőrség először elutasította, az ügyészség 2017 februárjában elrendelte a nyomozást. Bácskai János polgármester akkor azt mondta a Magyar Nemzetnek, örül annak, hogy nyomozás indult, és reméli, a lap majd arról is beszámol, amikor az ügyészség lezárja a vizsgálatot.

Közben a 444 is elkezdett foglalkozni a ferencvárosi ügyekkel, legutóbb épp arról írtak, hogy az önkormányzat gazdasági bizottsága szeptember 6-án több bérlakás sorsáról döntött. Köztük egy olyanról, amelyben dr. Görgényi Máté fideszes képviselő lakik a családjával, és édesanyja bérli az önkormányzattól.

Görgényi a gazdasági bizottság tagja, de az érdekeltségébe tartozó lakásnál nem szavazott az ülésen.

Ezután az Átlátszó felfedezett a kerület honlapján egy 30 oldalas listát, amely a 2015 április 15. és 2017. szeptember 6. között eladott ingatlanok (lakás és nem lakás célúak egyaránt) adatait tartalmazza. Szerepel rajta a vevők neve, az ingatlan forgalmi értéke és vételára, valamint a szerződéskötés dátuma, és a fizetési határidő is.

Kigyűjtöttük az önkormányzat által közzétett adatbázisból a forgalmi értéknél olcsóbban eladott lakásokat, és táblázatba rendeztük, illetve az alábbi térképen ábrázoltuk őket.

A listánkon szereplő 94 lakás forgalmi értéke összesen 1,39 milliárd forint, de a vevők csak 668,5 millió forintot fizetnek/tek értük, vagyis Ferencváros 722,5 millió forint kedvezményt adott a vásárlóknak.
Az önkormányzat általában az ingatlanok (önkormányzati értékbecslő által megállapított) forgalmi értékének felét engedte el a vevőknek.

Néhányan viszont a félárnál is kevesebbet fizettek: egy Üllői úti 14,6 millió forintos lakás például 5,8 millióért, egy 25,5 milliós Lónyai utcai lakás pedig 10,2 millió forintért talált új gazdára.

A legnépszerűbb házak 

  • Thaly K. u. 50. (kilenc lakás)
  • Thaly K. u. 52. (négy lakás)
  • Viola utca 17. (öt lakás)
  • Viola u. 21. (nyolc lakás)
  • Viola u. 52. (hat lakás)
  • Balázs B. utca 7/B (hat lakás)

Emellett összesen nyolcan vettek ingatlant a Ráday utca különböző épületeiben, négyen a Mester u. 46-ban, ketten-ketten a Bokréta utca 15-ben és 33-ban,  és szintén ketten-ketten a Tűzoltó u. 32/A-ban és 32/B-ben.

A ferencvárosi önkormányzat által féláron vagy annál is kevesebbért eladott 94 lakás között 55 olyan van, amelyeknek a vételárát csak 2030-32-ig kell kifizetniük az új tulajdonosoknak. Vagyis nem szerződéskötéskor kérte tőlük a pénzt az önkormányzat, hanem 15 éves fizetési határidőt kaptak, ami további könnyebbséget jelent.

Ha addig eladják a lakást piaci áron, akkor pedig több milliót is nyerhetnek az üzleten.

Megkérdeztük a ferencvárosi önkormányzatot, hogy

– mikor és miért tették közzé az ingatlaneladások adatait tartalmazó listát

– egyes ingatlanokat miért az értékbecslő által megállapított forgalmi értéknél jóval kevesebb összegért adott el az önkormányzat

– egyes vevőknek miért csak 2030-32-ig kell kifizetniük a vételárat
Bácskai János polgármester válaszában azt közölte, hogy a 1993. évi LXXVIII. törvény adta felhatalmazással élve a kerület 2006-megalkotta a jelenleg is érvényben lévő, 7/2006.(III.10.) számú rendeletet, amely az önkormányzat tulajdonát képező lakások elidegenítésének feltételeit szabályozza.

A rendelet szerint a bérlakások forgalmi értékét csökkenteni kell a bérlő által elvégzett értéknövelő és számlával igazolt beruházások értékével, a vételár pedig az így csökkentett forgalmi érték 40 százaléka, illetve a teljesen felújított épületekben 50 százaléka.

A rendelet értelmében a lakásvásárlóknak szerződéskötéskor a vételár 20 százalékát kell egy összegben kifizetniük, a fennmaradó összegre pedig 15 éves részletfizetési kedvezményt kaphatnak 3 százalékos kamat mellett.

28.§

  1. A bérbe adott lakások eladásánál a szerződés megkötésekor a vételár 20%-át kell egy összegben befizetni. A szociális alapon bérbe adott lakásoknál a szociálisan rászorult bérlő esetén ez a kötelezettség nem áll fenn.
  2. A vételárhátralékra a szerződés megkötésekor – 3%-os kamat megfizetése mellett – 15 éves részletfizetési kedvezmény adható.Bácskai János tájékoztatása szerint az Átlátszó által most feldolgozott listát az önkormányzat az 53/2015.(II.19.) számú határozat alapján tette közzé, az ugyanis kimondja, hogy ingatlaneladások esetén a szerződések létrejöttétől számított 14 napon belül közzé kell tenni a hivatal honlapján a szerződések adatait kereshető formában.

Az önkormányzat által közzétett listán szerepel Lukács Csaba, a Magyar Nemzet főmunkatársa is, aki a táblázat szerint 2015-ben egy 14,87 millió forint értékű lakást vett a Balázs Béla utcában 7,435 millióért, vagyis féláron. A vételárat akkor kifizette, nem kapott fizetési haladékot.

Lukács Csaba az Átlátszó megkeresésére elmondta, hogy másokkal együtt 2010-ben a ferencvárosi önkormányzat által meghirdetett nyílt pályázaton vett részt, hogy bérlakásba költözhessen.

Ezen a pályázaton az nyert, aki a legnagyobb összegű bérleti díjat fizette ki egy összegben, és ő akkor 60 havi bérleti díjat (4,2 millió forintot) tett le előre abban a reményben, hogy később megvásárolhatja majd az ingatlant kedvezményes áron, mert tudott az ezt lehetővé tevő 2006-os önkormányzati rendeletről, ahogy sokan mások is.

2015-ben kérvényezte is, hogy a szabályoknak megfelelően megvehesse a bérelt ingatlant, és bár először az önkormányzat nem akarta, végül eladta neki a lakást, amiben azóta is él. Lukács szerint neki nem kellemetlen, hogy kollégája azóta több cikket írt a ferencvárosi ingatlanügyekről, mert több ezren vettek lakást hozzá hasonló módon a kerületben.

Szerinte csak azok az esetek problémásak, amikor politikusok vagy rokonaik jutottak kedvezményes áron önkormányzati ingatlanhoz, vagy olyanok, akik rövid időn belül túl is adtak a lakáson, tehát nem lakhatási, hanem befektetési céllal vettek meg egy ingatlant.

A ferencvárosi városrehabilitációt még 1992-ben kezdte el a kerületet 2010-ig vezető előző polgármester, Gégesy Ferenc (SZDSZ). A program lényege az volt, hogy az önkormányzat a rossz állapotú ingatlanokat lebontotta, majd eladta a telkeket, és a befektetők új épületeket húztak fel rajtuk.

A régi házak bérlőinek másik lakást vagy pénzt ajánlott fel az önkormányzat, tehát a kerület megújulása együtt járt egy jelentős mértékű lakosságcserével is. A rehabilitált területről elköltözött a kispénzű lakosság jelentős része, és az új tömbökben megjelentek a jobb anyagi helyzetű értelmiségiek, fiatal párok/családok, illetve a befektetési céllal lakást vásárlók.

Rengeteg önkormányzati bérlakást is eladott a kerület, az értékesített ingatlanokból befolyt bevételt pedig a közterek és épületek felújítására fordította, így a kerület fokozatosan modernizálódott. 2016-ban a ferencvárosi rehabilitáció elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence nagydíját.

atlatszo.hu