h i r d e t é s

3 zavaró rovar, amivel nyáron találkozhatsz a kertben

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

3 zavaró rovar, amivel nyáron találkozhatsz a kertben

2023. július 17. - 13:22

Nyár, kerti hűsölés egy finom limonádéval az árnyékban. Mi lehetne ennél idillibb? Sajnos azonban mindig adódhatnak zavaró körülmények. Fűnyírás a szomszédban, építkezés, egy-egy hangos autó vagy motor, és persze a rovarok. A nyári meleg, az illatozó virágok nemcsak nekünk okoznak örömet, hanem a beporzóknak is. A darazsak megkeseríthetik az életünket a kertben, de szerencsére lehet ellenük védekezni. Rajtuk kívül még a legyek, valamint este a szúnyogok lehetnek bosszantóak. Nézzük, hogyan kerülhetjük el a kellemetlen találkozásokat!

Forrás: pexels.com

Kertünk gyakori vendége, a német darázs

A hazánkban gyakori darázsfajok közül a német darázs az egyik, amivel gyakran találkozhatunk a kertben. Az egyes fajok (papírdarázs, francia darázs, német darázs) megkülönböztetése nem egyszerű, hiszen apróságokban különböznek egymástól. Ilyen például a testük alakja, ami lehet hosszúkásabb vagy tömzsibb, valamint a foltjaik.

A német darázson például fekete foltok találhatók a potroha tájékán, a fején pedig három kis fekete pont. 13-14 mm hosszúságúra nő meg és előszeretettel költözik a közelünkbe, akár földbe vájt lyukakba, akár a padlásra. Nagyon fontos tehát, hogy tavasszal, amikor a királynők helyet keresnek a fészeknek fokozottan figyeljünk a ház körüli védett terekre. Minél előbb vesszük észre a fészekkezdeményt, annál könnyebb tenni ellene. A német darázs latin neve Vespula germanica, Európában, Ázsiában és Kínában is megtalálható.

Fészküket különböző növényi szálak és nyáluk elegyével készítik el. Egy darázsfészek eltávolítását minden esetben érdemes szakemberre bízni, hiszen a kívülről esetleg kicsinek látszó fészkek is több száz egyedet rejthetnek. A csípésük a helyi duzzanaton és fájdalmon kívül egyeseknél allergiás reakciót is kiválthat.

Légy légy hátán

A közönséges házilégy (latin nevén musca domestica) szintén sok bosszúságot okozhat nekünk a kerti sütögetések vagy bármilyen más szabadtéri tevékenység közben. A ‘szemtelen, mint a piaci légy’ szólásunkra igencsak rászolgált ez a rovar, hiszen nagyon nehéz elhessegetni őket azokról az ételekről, italokról, amiket kinéztek maguknak,sőt sokszor még minket sem kímélnek, szívesen pihennek meg rajtunk.

Az a gond a legyekkel, hogy nemcsak tiszta és friss ételekre szállnak rá, hanem tetemekre, ürülékre, szinte bármire. A lábukkal ás nyálukkal azután könnyen bemocskolják az ételeinket. Nyáron tehát nagyon figyelni kell arra, hogy a kertben tartott összejövetelek alkalmával mindig legyenek lefedve a különböző húsok, üdítők. Jó megoldás lehet, ha az étkezést egy baldachin alatt vagy szúnyoghálóval védett verandán rendezzük.

A házi légy 6-8 mm hosszúra is megnőhet, általában sötétszürke, a tora csíkozott. Jellegzetes nagy szemeiről, repüléséről könnyen felismerhető. A kerti komposztok gyakori vendége, ezért a komposztot érdemes minél távolabb helyezni attól a helytől, ahol sokat tartózkodunk a kertben.

Kertben tartott állat esetén fokozottan kell figyelni arra is, hogy szedjük össze az állat ürülékét, hiszen az is remek célpont a legyek számára. Azt semmiképp se szeretnénk, ha a kutyaürülék látogatása után a frissen grillezett csirkemellen landolna egy csapat légy. A felszabadult kerti tartózkodásnak egyébként is feltétele a tisztán tartott kert.

A szúnyogmentes estékért

A harmadik, kétségkívül a legbosszantóbb rovar nyaranta a szúnyog. Az esti borozásokat és kint ücsörgéseket tudják megkeseríteni. A vérünkre utazó kis rovarokat talán senkinek nem kell bemutatni. Az a szerencse, hogy tőlük legalább az ételeink biztonságban vannak.

A szúnyogcsípések viszont viszketnek, egyszerre több igen zavaró lehet. Kisgyermekeknél félő, hogy elvakarják a csípést, ami utána sokkal nehezebben gyógyul, sőt el is fertőződhet.

A szúnyog ellen szerencsére viszonylag könnyen lehet védekezni szúnyoghálóval, különböző szúnyogriasztókkal. Létezik belőle olyan, amit magunkra fújunk és olyan is, amit füstölőként meggyújthatunk az asztaltól kissé távolabb.

A hazai szúnyogoktól eddig különösebb félnivalónk nem volt, nem terjesztettek súlyos betegségeket. Sajnos azonban a klímaváltozással olyan invazív fajok is megjelentek nálunk, amiket már figyelemmel kell kísérni. Afrikában például veszélyes betegségek terjesztői a szúnyogok.

Ha a természetesebb szúnyogriazstás hívei vagyunk, akkor mint oly sok esetben, most is segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket. A kertbe ültetett levendula, rozmaring, eukaliptusz, zsálya vagy citromfű is jó megoldás lehet ellenük.

Napos időben rájuk még nem kell számítani, akkor jönnek elő, ha elkezd lemenni a nap. A nőstény szúnyogok azok, amiknek szüksége van a vérszívásra, a hímek nem bántanak minket.

A fenti három rovar tehát biztosan keresztezni fogja az utunkat nyáron a kertben, de ha néhány apróságra odafigyelünk, akkor elkerülhetők a nagyobb kellemetlenségek. Természetes, környezetbarát módon is tudunk védekezni ellenük, ami nem utolsó szempont. A rovarölő szerek ugyanis hasznos rovarokat is bánthatnak. Igyekezzünk tartózkodni ezek használatától, így a sajátunk mellett az ökoszisztéma egészségéért is tehetünk.