h i r d e t é s

5 méteres hótorlasszal küzdenek Erdélyben - VIDEÓ

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

5 méteres hótorlasszal küzdenek Erdélyben - VIDEÓ

2023. május 23. - 18:03

A lavinaként lezúdult, megkeménykedett hóréteget kell eltávolítani a Transzfogarasi úton.

Forrás: DRDP Brașov/Facebook

Miközben Erdély-szerte beköszöntött a nyárelő, az ország egyik leglátványosabb aszfaltcsíkján, a Transzfogarasi úton mintha a zord télben „ragadt” volna az idő: a karbantartók jelenleg is helyenként öt-hat méteres hóréteggel küzdenek, írta a kronikaonline.ro.

A Fogarasi-havasok központi részén észak-dél irányban áthaladó magashelyi utat az év nagy részében lezárják, hiszen a hidegebb időszakban folyamatos a lavinaveszély. Nyáron viszont megnyitják a forgalom előtt a 90 kilométer hosszú, 2042 méter magasságig felvezető, páratlan kilátást biztosító turistalátványosságot.

Idén a tervek szerint június 15-én adják át a forgalomnak a Transzfogarasi utat, amely jelenleg egyáltalán nem úgy néz ki, hogy turisták közlekedhetnének rajta.

Elekes Róbert, az útügyi igazgatóság brassói kirendeltségének vezetője szerint a Bâlea-övezetben eljutottak a legnehezebb szakaszig, ahol a lavinaként lezúdult, megkeménykedett hóréteget kell eltávolítaniuk.

Közben jelenleg is nagy a hideg a térségben, a napokban hó is hullt. Ezzel együtt remélik, június 15-éig teljesen megtisztítják az Erdélyt Havasalfölddel összekötő Transzfogarasi utat. (24.hu)