h i r d e t é s

6 furcsa szokás és hagyomány Nagy-Britanniában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

6 furcsa szokás és hagyomány Nagy-Britanniában

2024. április 24. - 12:38

Ismerj meg néhány furcsa brit szokást és hagyományt! Járj nyelviskolába Budapesten, ahol számos nyelvtanulási lehetőség közül választhatsz.

Nagy-Britannia gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik, melyek között számos furcsa és egyedi szokás is megtalálható. Ezek az érdekes hagyományok hosszú évszázadok alatt alakultak ki, és szorosan összekapcsolódnak az ország történelmével és kulturális örökségével.

Ebben a cikkben megismerhetsz néhány furcsa szokást és hagyományt, melyek még ma is élnek Nagy-Britanniában.

1. Délutáni tea

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb hagyomány az "Afternoon Tea" vagy délutáni tea. Ezt a szokást Anna, bedfordi hercegnő vezette be 1840-ben, ami hamar nagy népszerűségnek örvendett az előkelők körében. Azért volt rá szükség, mivel akkoriban általában naponta kétszer, reggel és este étkeztek.

A tea mellé aprósüteményeket vagy szendvicseket, vajas kenyeret is szervíroztak és számos szabály tartozott hozzá. A szigetországban ma is a hétköznapok rutinjához tartozik ez a szükségből kialakult hagyomány. Viszont ma már rendszerint csak egy 10-15 perces, keksszel megtoldott munkahelyi szünet.

2. Cheese Rolling

Ez a hagyomány Gloucesterben, a Cooper's Hill nevű domboldalon zajlik minden év májusában 1826 óta. A verseny lényege, hogy az emberek előtt egy hatalmas sajtgolyót gurítanak le, melyet utol kell érniük. A sajt ugyan hamarabb leér a lejtő aljára, a győztes mégis az, aki a leghamarabb éri el a célvonalat a domb alján.

3. Két külön csap

Nagy-Britanniában bármerre mész, sok helyen még mindig nincs keverős csaptelep. Külön csapokból folyik a hideg és a meleg víz. Az Egyesült Királyságban régen használatos gázbojlerek hajlamosak voltak belül elrozsdásodni, ami beszennyezte az ivóvizet. A másik ok, hogy a kívánt vízhőmérséklet eléréséhez sok vizet elpocsékoltak a régi eszközök.

4. Köszönés és bocsánatkérés

A szigetországban lakók mindent megköszönnek és mindenért bocsánatot kérnek. Köszönéskor nem szeretnek puszizkodni, a kézfogást részesítik előnyben. Előfordulhat az is kommunikációjuk során, hogy a sztenderd „thank you” helyett „cheers-t” mondanak. Ha te is fejleszteni szeretnéd az angoltudásod, járj nyelviskolába Budapesten, ahol számos lehetőség vár téged a hatékony tanulásra.

5. Up Helly Aa

A skót kultúra szerint a Shetland-szigeteken minden évben január végén egy hatalmas felvonulást tartanak, melyet a Vikingek emlékére szerveznek. Az eseményen ünneplik a skót északi szigetek kultúráját és történelmét. A résztvevők viking jelmezekbe öltöznek és fáklyákkal vonulnak.

6. Dupla uralkodói születésnap

György király 1748-ban döntött úgy, hogy az éves nyári katonai felvonulást a saját születésnapjával egybekapcsolja, annak ellenére, hogy eredetileg októberben született. Erre azért volt szükség, mivel nyáron nagyobb valószínűséggel ünnepelhetnek jó időben. A hivatalos uralkodói születésnapot általában június második szombatján tartják meg.

Összegezve, ezek a szokások és hagyományok gazdagságot és sokszínűséget adnak az ország kulturális életéhez. Hozzájárulnak az egyedi brit kultúrához és vonzerőhöz. Külső szemmel sokan furcsának találhatják ezeket a szokásokat és hagyományokat. A britek számára ellenben fontos részét képezik a mindennapjaiknak.