h i r d e t é s

A brazil elnök "trumpi mélységekben" elmélkedik a koronavírusról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A brazil elnök "trumpi mélységekben" elmélkedik a koronavírusról

2021. december 04. - 06:01

Jair Bolsonaro, brazil elnök szerint a koronaoltásnak köze van az AIDS-hez. 

Jair Bolsonaro, brazil elnök - Forrás: Financial Times

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája vizsgálatot rendelt el Jair Bolsonaro elnök ellen egy szenátusi vizsgálóbizottság kérésére, mert az államfő egy októberi nyilvános szereplésében azt mondta: a koronavírus elleni vakcinák növelhetik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét.

Az elnök egy olyan élő adásban mondta ezt, melyet a közösségi média több platformja közvetített; a Facebook és a YouTube ideiglenesen le is tiltotta Bolsonarót, aki azzal védekezett, hogy csak egy újságcikkből idézett.

Az elnököt már eddig is számos bírálat érte a sajátos járványkezelése miatt.

Ő maga nem volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen; a járvány kezdetén még „aprócska megfázásnak” nevezte a Covid-19-et, és kemények bírálta számos brazil állam korlátozó intézkedéseit.

Bíró vizsgálódik ellene emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával.

A szenátusi vizsgálóbizottság szerint Bolsonaro kilenc rendbeli bűncselekményt követett el a brazil járványkezelésben, köztük emberiesség elleni bűncselekményt is.

Ami a tényeket illeti: az ENSZ AIDS elleni világprogramja szerint a gyógyszerfelügyeletek által jóváhagyott, koronavírus elleni vakcinák a legtöbb ember számára biztonságosak, köztük a HIV-fertőzötteknek is. (A HIV vírus okozza az AIDS-betegséget.)

A szenátusi vizsgálóbizottság átadta a Bolsonaro ellen összeállított jelentését Augusto Aras legfőbb ügyésznek, de a hírügynökségek szerint kicsi az esélye annak, hogy Aras olyan büntetőeljárást folytat le az elnök ellen, amely fenyegetné a pozícióját, mert őt éppen Bolsonaro nevezte ki. (24.hu)