h i r d e t é s

A Coca-Cola megkezdte az áremelést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Coca-Cola megkezdte az áremelést

2015. március 31. - 12:41
0 komment

Közel öt százalékkal drágultak az üdítők egyes italautomatákban.

A keddi naptól csak olyan italautomata üzemelhet, amelyet regisztráltak a NAV rendszerébe. A jövőben további terheket rakhatnak az üzemeltetőkre. - írja az origo.hu

A Coca-Cola egyes automatáiban közel 5 százalékkal lettek drágábbak az üdítők kedden. Az áremelésnek köze lehet az italautomatákat sújtó új regisztrációs díjhoz, amely mától lépett életbe.

A keddi naptól csak olyan automata üzemelhet, amelyre kifizették a 30 ezer forintos díjat a NAV-nak. "Ez az összeg túl nagy. Áremelés és költségcsökkentés nélkül nem gazdálkodható ki" - mondta el Szőllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke az Origónak.

Csak az első lépés

A regisztrációs díj csak az első lépés. Az adóhivatal szeretné olyan elektronikus eszköz beszerelésére kötelezni az üzemeltetőket, amely közvetlenül kapcsolja össze az automatákat az adóhivatallal. Ehhez a tervhez még nem rendelt céldátumot a NAV.

A szigorítás oka

Az adóhivatal erre a lépésre azért volt szükség, mert a hatóság szerint az üzemeltetők eddig nem fizettek adót az automatákból befolyó bevételek nagy része után. Eddig ugyanis csak az illetékes kereskedelmi hatósághoz kellett bejelenteni a bevételeket, a NAV-hoz nem.

 

origo.hu (Fotó: Az italautomaták után 30000 forintot kell fizetni // Forrás: AFP/Jewel Samad)