h i r d e t é s

A főépítész

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A főépítész

2020. december 28. - 08:45

Emlékművet állítani magunknak – úgy látszik, diktátorbetegség.

Nérót most nem említem, remélem ott azért még nem tartunk! Ő azzal kezdte, hogy felgyújtotta Rómát.
Hitler mániája volt, hogy Germánia néven felépítteti az ezeréves Harmadik Birodalom, egyben a beolvasztott Európa fővárosát, Berlin átépítésével.

Orbán Budapesten garázdálkodik. A stadionok, különösen a mértéktelenül terpeszkedő fürdőkádra emlékeztető új Népstadion, a jókor leégett (Néró?) Budapest Sportcsarnok helyén terpeszkedő tepsi, a
félbehagyott betonmasztodonként a felső Duna-partot csúfító Duna Aréna, Hosszú Katinka magánuszodája (a hálás nemzet ajándékainak egyike – a megajándékozót elfelejtették megkérdezni), és a most épülő Atlétikai Stadion, mely az alsó Duna-partot fogja agyonnyomni (Baranyi, hová tetted a szemed, az eszed?) mind, mind egy célt szolgálva csúfítja el a Tarlós tízéves országlása és a források mostani elvonása miatt egyre jobban elhanyagolt-lerobbant fővárost (bár a kurzus által preferált kultúrkincsünket, a vigalmi negyed kocsmáit és kurváit látogató brit turistákat ez nem nagyon zavarja): Orbán olimpiát akar rendezni! Hírnév, becsvágy és jó bevétel a Mészáros, meg Tiborcz nevén futó szállodáinak.

Az olimpia egy dolog, de van itt általánosabb önmegörökítési lehetőséget kereső megalománia és természetesen harács-vágy is. Meg a diktátorok közös betegsége, a félelem, a páni rettegés is, ha mégsem
maradna Közkedvelt! A Kossuth teret olyan sivár pusztasággá változtatta, mint a Kiskunság homokja. Igaz, jól védhető – nyílt, géppuskázható tér! (Megjegyzem, Görgei a várat is bevette!)

A lerombolt, vagy szétbarmolt műemlékek, a MAHART-székház és társai: kell minden preferált hely a szállodai kapacitás növelésére! A Várnegyed! Orbán király (de legalábbis kormányzó) rezidenciája. Az
egykori faluszéli suttyó kölyök megvalósítja álmait, és beköltözik a budai Várba. A Karmelita kolostort már szétbarmolta. Most jön a többi.

A Levéltár épületét egy százéves, akkor is vitatott terv alapján rendelte "helyreállítani." Méghozzá nemzetgazdaságilag-stratégiailag kiemelt beruházásként, vita, ellentmondás nélkül. Miről van szó? Leginkább egy kéményről. Mely nem egyszerűen elrondítja, de röhejessé teszi majd a Vár északi oldalának látványát. (megtekinthető: https://magyarnarancs.hu/narancsblog/lovagkorinak-alcazott-kemeny-szemermetlen-pazarlas-es-tortenelemhamisitas-indul-a-budavari-disneylandben-234645)

Orbán rendelete szerint "a beruházással kapcsolatban településképi véleményezési eljárásnak nincs helye, településképi bejelentési eljárást nem kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni, közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye." Tiszta és világos!

Kuss! Pofa be! Szakembereknek is!

Hitler azért legalább Albert Speerre hallgatott. A piszkos anyagiakról ne beszéljünk! Úgy sincs mit! Az előkészítésre 3,7 milliárd forintot irányoztak elő.(Ez a jelenlegi gazdasági- és járványhelyzetben aktuális! Legalább annyira mint a motocross pálya és a vadászati világkiállítás.) A többi homály, hosszú néma csend. Mi közünk hozzá? Elvégre a mi pénzünkből csúfítja el, megkérdezésünk nélkül, ezúttal a budai Várat.

Germánia sosem épült föl. Remélem, a mai generációkból valaki még megéri hogy a budai Várat, a Kossuth teret és környékét megfelelő városképi-műemléki állapotába fogják visszaállítani, az emlékműveket, a stadionokat, arénákat, gladiátor viadaltereket és motorpályákat pedig beszántják, és a helyüket behintik sóval. Érdemek és szükségletek szerint.