h i r d e t é s

A karácsonyfa alatt: csakis Apple!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A karácsonyfa alatt: csakis Apple!

2015. november 11. - 15:22
0 komment

Minden a növekedés mellett szól az Apple-nél az ajándékozási szezon kezdete előtt.

Fotó: nagydontes.blog.hu

Október eleje óta szinte töretlenül emelkedik a technológia szektor sztárpapírja, az Apple. Két héttel ezelőtt a negyedéves gyorsjelentés szolgált friss információkkal a vállalatnál zajló folyamatokról, azóta csaknem 6 százalékkal értékelődtek fel a társaság részvényei. Közeleg a karácsonyi szezon, ami a legerősebb időszak a fogyasztási cikkek gyártói számára, így az Apple-nél újabb rekordnegyedév jöhet mind a bevételek, mind a profit tekintetében - írja a Világgazdaság.

De vajon elég lesz ez ahhoz, hogy tovább hajtsa felfelé a részvényárfolyamot?

Az Apple nyereségének elsődleges forrását az okostelefonok képezik, az iPhone-ok már a bevételek több mint 60 százalékát adják, így ezek értékesítésének alakulása alapvetően befolyásolja a vállalat teljesítményét. Az okostelefonok piaca már a tömegtermelés időszakába lépett, az értékesítések lassulnak, a kínai gyártók erős versenyt támasztanak olcsó, de nagy tudású készülékeikkel, egyre nehezebb kitűnni a tömegből, és így jelentős profitot termelni a telefonokon. De míg a Samsung szenved, addig ez az Apple-nek továbbra is kiválóan sikerül. A legutóbbi negyedévben az iPhone-eladások még mindig 22 százalékkal nőttek, a bevétel hasonló emelkedést mutatott, és a profitabilitás is javult: a nettó eredmény terén több mint 30 százalékos növekedést könyvelt el a társaság.

Az eladásokat a következő hónapokban a termékfrissítések segíthetik, az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus szeptember végétől kapható, a héten pedig az üzletekbe kerül az iPadPro is. A kínai fogyasztók nagy lökést adhatnak az értékesítéseknek, a legutóbbi negyedévben például duplázódtak az iPhone-eladások a távol-keleti piacon.

Ha pedig megakadna a növekedés, az Apple még mindig bármire fel tudja használni hatalmas készpénzállományát. Szeptember végén a nettó készpénzállomány 152 milliárd dollárt tett ki, ebből felvásárolhat, vagy olyan kutatás-fejlesztési projekteket finanszírozhat, mint az okosautó, amelyről már egy ideje szó van a cégnél. Vagy ha mást nem, akkor tovább veheti a saját részvényeit, vagy osztalékot emelhet, ami szintén támogatólag hat az árfolyamra. Jelenleg az S&P 500 vállalatai közül a legaktívabb sajátrészvény-vásárló az Apple és negyedévente 52 centes osztalékot fizet, ami kevesebb mint 2 százalékos osztalékhozam.

A negyedéves eredmények publikálását követően több elemzői felminősítés is érkezett az Apple részvényeire, és volt, aki célárat emelt. Jelenleg az átlagos célár 148,9 dollár, ami a jelenlegi árfolyamszinhez képest 23 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

 

vg.hu / Szerző: Fekete Beatrix, Portfolio