h i r d e t é s

A madárinfluenza miatt üresek lehetnek a polcok húsvétkor

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

A madárinfluenza miatt üresek lehetnek a polcok húsvétkor

2017. március 27. - 09:02

Nem volt alaptalan a korábbi feltételezés, hogy a madárinfluenza miatt alig lehet kacsa- és libahúshoz jutni az ünnepek alatt - írja a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI

Egyes víziszárnyas-termékekből akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat a madárinfluenza – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A lapnak nyilatkozó kereskedők szerint őszig is eltarthat, mire visszaáll kielégítő szintre a kacsa- és libahúskínálat. Nagy István, a Vezér-Hús baromfi-kereskedés ügyvezetője szerint a háztartások többsége lemondhat arról, hogy húsvétkor kacsacomb vagy libamáj kerüljön az ünnepi asztalra. A készlethiány pedig óhatatlanul 15-20 százalékos áremelkedéshez vezet, így mintha nem is csökkent volna január 1-jétől a baromfihús forgalmi adója.

Továbbra is krónikus az élőáruhiány, amit az új telepítések egyelőre nem képesek pótolni, mert még nem tartanak abban a szakaszban – mondta a Világgazdaságnak Szabó Sándor, a baromfihús-nagykereskedő BD Trader tulajdonos-ügyvezetője. A hízott áruk mennyisége a tavalyi szinthez képest a kacsáknál 15-20, a libáknál 35-40 százalékon van, de a piacon lévő pecsenyehús mennyisége is mindössze az egy évvel ezelőtti 50-60 százaléka – tette hozzá.

A kínálat leghamarabb szeptember-október tájékán érheti utol a keresletet.

 

mno.hu