h i r d e t é s

A nevem Bond. James Bond

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A nevem Bond. James Bond

2020. augusztus 25. - 16:43

Sir Sean Connery 90

Sir Sean Connery - Forrás: Asia Times

"Ő az első James Bond (és a legjobb). Többek között Hitchcocknál, Spielbergnél, De Palmánál, Gus Van Sant-nál, Hustonnál, Lumet-nél játszott... Ő a film utolsó szent óriása, aki még mindig velünk van. A 90. születésnapját ünnepli. Boldog születésnapot, Sir Sean Connery!" – így tisztelgett a skót legenda előtt egyik rajongója.

Az 1930. augusztus 25-én Edinburghban született Sean Connery egy Oscart kapott mellékszereplőként az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért, kétszeres BAFTA-, és háromszoros Arany Glóbusz-díjas.

Mindenekelőtt azonban Őfelsége titkosszolgálatának 007-es ügynökeként vált ismertté – és népszerűvé. Hétszer volt James Bond 1962 és 1983 között.

"Ő volt az ihletőm" – így köszöntötte elődjét az elsők között Pierce Brosnan, aki mindössze 11 éves volt, amikor az első Bond-filmet látta 1964-ben.

A "férfiasság veszélyesen vonzó bálványának" nevezi az egykori tejesembert a Guardian.

Sean Connery szülővárosában, Edinburghban, 2009-ben a filmfesztivál helyszínére taxizott. A sofőrt elkápráztatta, hogy utasa minden utcanevet hibátlanul ismert.

– Hogyan lehet ennyire pontos a helyismerete? – faggatta a taxis a színészt.

– Gyerekkoromban a tejet hordtam szét – idézte Conneryt a Phoenix Illustrated.

Színészi pályafutásáért 2000-ben lovaggá ütötték.

Sean Conneryt 2004-ben a legnagyobb élő skótnak szavazták meg a Sunday Herald olvasói, hét évvel később pedig, 2011-ben "Skócia legnagyobb élő kincsének" nevezték.

2006-ban vonult vissza, és egy évvel később már cáfolnia kellett, hogy szerepet vállalt az Indiana Jones negyedik részében. Egy szinkronszerepet azért még elfogadott 2012-ben a skót, Sir Billi című animációs filmben.

Sean Connery a Skót Nemzeti Párt elkötelezett tagja, és aktívan kampányol a skót függetlenségért. A mozgalmat személyes megjelenéseivel és anyagilag is támogatta 2001-ig, amikor a brit törvényhozás betiltotta a politikai tevékenységek külföldi finanszírozását.

Birtokai vannak ugyanis Skóciában és Spanyolországban egyaránt, de ideje java részét a Bahamákon tölti. (Euronews)