h i r d e t é s

A román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet 

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet 

2023. február 07. - 16:09

Németh Zsolt bejegyzése miatt kell raportra menni

Forrás: Németh Zsolt Facebook oldala

A román külügyminisztérium bekérette kedden a bukaresti magyar nagykövetet, hogy nemtetszését fejezze ki Németh Zsolt a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésével kapcsolatban, írja a Transtelex.

A fideszes politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

„A külügyminisztérium határozottan elutasítja a Németh Zsolt Facebook-oldalán megjelenő tartalmat, amelyben az »úgynevezett« székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli. A bukaresti magyar nagykövetet ma délelőtt Bogdan Aurescu külügyminiszter bekérette minisztériumhoz, hogy közölje a román fél álláspontját” – áll a román külügy tájékoztatójában.

Hozzáteszik: Romániában nincs Székelyföld nevű közigazgatási terület, vagyis elfogadott jelképe sem lehet és megjegyzik azt is, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra, hogy a sajátos jelképeiket magánjellegűen, valamint kulturális vagy vallási eseményeiken használhassák.

Az RMDSZ törvényjavaslatát, miszerint hivatalosan is ki lehessen tűzni Romániában a székely zászlót a román zászló mellé 2020-ban elutasította a képviselőház. (24.hu)