h i r d e t é s

A románok irreális béremelést terveznek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A románok irreális béremelést terveznek

2015. október 24. - 19:30
0 komment

A bukaresti kormány csak hitelekből fedezhető, a költségvetési hiány jelentős túllépésével járó béremelést tervez a közszférában.

Fotó: Napi.hu

Csak a 3 százalékos költségvetési hiány jelentős túllépésével valósítható meg a kormány által beígért hatalmas béremelés a közszférában - írta a bukaresti Új Magyar Szó. A fizetések növelésére nem lesz fedezet, ezért külföldi hitelekhez kel folyamodni, vagy le kell faragni a közberuházásokra szánt pénzből, nem jutna például autópálya építésekre. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elismerte, hogy a deficit átugraná a tervezett határt, sőt azt is, hogy még azt sem számolta ki a kormány, mekkora összegre van szükség a beígért béremelésekhez - írja a napi.hu.

A kormány már hónapok óta dolgozik a közalkalmazottak fizetését szabályozó új törvényen. Az eddig kiszivárgott információk szerint 20 és 70 százalék közötti arányban emelkednének két év alatt, 2017 végéig a közszférában a bérek. A jogszabály még nem jutott el a parlamentbe, mert a tervezetet még a kormány sem fogadta el.

A pénzügyminiszter az Agerpresnek elmondta, a jövő évi költségvetési hiányt 2,5 százalékosra tervezik, és ez az arány az Európai Bizottság által engedélyezett 3 százalék alatt van, ám nem számoltak a közalkalmazotti bértábla alkalmazásához szükséges fedezettel. Teodorovici azonban megnyugtatta a közvéleményt, hogy a sürgősségi rendeletekben elfogadott eddigi béremelések (az orvosoknak 25 százalék, a pedagógusoknak 15 százalék), illetve az adóterheket jelentősen csökkentő adótörvénykönyv alkalmazása 2016-ben nem emeli 2,5 százalék fölé a deficitet. Sőt - beleférnek a tervezetbe a kormány által beharangozott újabb adócsökkentések is, mint például a vízdíj áfájának mérséklése.

A pénzügyminiszter adatait azonban cáfolták ezen a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei, akiknek becslése szerint a román deficit jövőre mintegy 3 százalék lesz, 2017-ben ennél nagyobb, s így meghaladja a washingtoni pénzintézet által javasolt GDP-arányos 1,5 százalékot. A pénzintézet már többször is figyelmeztette a kormányt, hogy meg kell őriznie az adófegyelmet, és ismét kötelezettséget kell vállalnia a már korábban megígért szerkezeti reformok végrehajtására, főként az állami szállítási és energiatermelő vállalatok esetében. A közlekedési infrastruktúra javítása is fontos a tartós gazdasági növekedés biztosítása érdekében - olvasható az IMF legutóbbi közleményében. Vagyis a Valutaalap szerint a fizetésemelések helyett először inkább autópályákra kellene a pénzt elkölteni.

A parlament szeptember elején fogadta el az új adótörvényt, amely szerint januártól 20 százalékra csökken az áfa a jelenlegi 24 százalékról, majd 2017-től 19 százalékra. Akkor a kormány képviselői még arról beszéltek, hogy a jogszabály életbe lépése nem emeli 2 százalék fölé a deficitet - írta a lap.

A törvényt az RMDSZ is megszavazta. A Maszolnak adott interjúban Kelemen Hunor szövetségi elnök akkor azt hangsúlyozta: szeretnék, hogy az adótörvénykönyv alkalmazása ne sodorja veszélybe az államháztartást, a költségvetési hiány ne haladja meg a 2 százalékot. Ezt a hiányt azért fontos tartani, mert biztosítja a makrogazdasági egyensúlyt, és Románia megőrizheti a hitelképességét, olcsóbban finanszírozza a pénzpiacról a deficitjét. Kelemen az új közalkalmazotti bértábláról azt mondta: csak a tervezet parlamentbe kerülésekor derül ki, hogy egyáltalán alkalmazható-e az új törvény 2016-tól vagy csak 2017-ben lépne életbe.

 

napi.hu