h i r d e t é s

A Századvég embere lett a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Századvég embere lett a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatója

2018. december 17. - 14:18

Demeter Szilárdot bízták meg átmenetileg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes vezetésével, írja az MTI. 

Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatója - Forrás: ittHON.ma

Demeter azt a Prőhle Gergelyt váltja, akit a kormánypropaganda "liberális elhajlással"vádolt meg, amiért a múzeumban nem jobboldali alkotóknak is teret engedett.

Az erdélyi születésű Demeter hat évig dolgozott Tőkés László sajtófőnökeként és irodavezetőjeként, 2014 óta pedig a kormányközeli Századvég kutató-elemzője. 2017 novemberétől a Mediaworks portfólióhoz tartozó megyei lapok irodalmi-kulturális melléklete, az Előretolt Helyőrség főszerkesztője volt, majd idén júliustól lapigazgatóként dolgozott ugyanitt. A kinevezés érdekessége, hogy a múzeum vezetője végül olyan ember lett, aki szorosan kötődik az előző főigazgató elmozdítását kitartóan szorgalmazó kormánylap, a Magyar Idők kulturális rovatához.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nevű projektjét 2015-ben 150 millió forint közpénzből indították el, majd 2016-ben 400 millióval, 2017-ben már 1,4 milliárd forinttal tolták meg a magyar adófizetők. Vezetője, Orbán János Dénes író később a Magyar Idők kulturális rovatvezetője lett, Demeter Szilárd pedig oktatóként dolgozik az akadémián. (MTI) / index.hu