h i r d e t é s

Adatmentés: ezt senki ne próbálja ki otthon!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Adatmentés: ezt senki ne próbálja ki otthon!

2023. november 17. - 10:09

Amikor egy adathordozó esetén megtörténik a baj, akkor jöhet az adatmentés! Ez viszont nem is olyan egyszerű feladat. Semmiképp sem érdemes vele otthon próbálkozni a megfelelő ismeretek, szaktudás, sőt tapasztalat nélkül! Vannak, akik megpróbálják, de a sikerességi arányuk a nullához nagyon közeli. Itt már nem lesz elég a szomszéd Pistikét áthívni, mert ő olyan sokat számítógépezik!

Forrás: merevlemez-adatmentes.hu

Kerüljük el az adatvesztést biztonsági mentésekkel!

Az adatmentés csak egy végső megoldás lehet. Tennünk kell azért, hogy ne jussunk el idáig. Ez csak rajtunk múlik!

Ha odafigyelünk az adatainkra, a számítógépünket megfelelően használjuk, rendszeresen készítünk biztonsági mentéseket, máris megtettünk mindent azért, hogy ne kelljen megmenteni őket. Azért, mert vagy el sem jutunk idáig, vagy egy másik tárolóegységen megtalálhatóak biztonsági másolat formájában.

Figyeljük a számítógépünk működését, és ha lassulásokat, fagyásokat tapasztalunk, akkor az első legyen egy gyors adatmentés, aztán ráérünk kideríteni, hogy mi okozza a bajt. Inkább legyünk felkészülve a legrosszabbra, mint hogy meglepődjünk azon, mekkora kárt tud okozni, ha minden elveszik.

Ha mégis beütne a krach: ne ugorjunk neki mi magunk!

Ha kellően elővigyázatosak voltunk, akkor is előfordulhat, hogy olyan adatokat kell kimenteni a merevlemezünkről, amire nagy szükségünk van. Például azokat, amik a legutóbbi biztonsági mentés óta keletkeztek, és pótolhatatlanok. Képek, videók, hangfelvételek vagy bármi egyéb.

Amit semmiképp se tegyünk: ne kezdjük el böngészni az internetet, hogy mi miként tudjuk (szaktudás, tapasztalat és eszközök nélkül) megmenteni az adatainkat. És a szomszéd Pistikét sem ilyenkor kell áthívni. Mert lehet hogy gond nélkül telepíti fel a Windowst, de attól még nem szakember.

Ilyenkor szakértőhöz kell fordulnunk, mert ha nem így teszünk, akkor szinte biztos, hogy a magánakciónk adatok elvesztésével fog járni, melyeket már senki sem fog tudni visszahozni.

Milyen egy jó adatmentéssel foglalkozó cég?

Most már, hogy tudjuk nem mi leszünk azok, akik megoldják otthon az adatmentést, érdemes megtudni azt is, hogy milyen egy kiváló, ezzel foglalkozó cég.

Nagyon fontos, hogy valódi szakemberekkel dolgozzanak, akiknek lehetőleg több éves tapasztalata van a területen. Rendelkeznek a világ legkorszerűbb technikai ismereteivel, és meg tudnak birkózni a legmodernebb adattárolási megoldásokkal is. Nem okoz gondot nekik egy HDD mellett egy SSD, memóriakártya, pendrive, NAS vagy RAID sem.

Ingyenesen vizsgálják be a hibás tárolóegységet és legyen sikerdíjas a szolgáltatásuk. Ha nem tudják megmenteni az adatainkat, akkor ne kelljen fizetni érte. A transzparens árazás is jó, mert így még azelőtt el tudjuk dönteni mennyit ér nekünk ez a segítség, mielőtt még elvinnénk egy ingyenes bevizsgálásra. Emellett pedig legyen GDPR kompatibilis, azaz maximálisan bizalmas az adatkezelésük.

Ha rendszeresen végzünk adatmentéseket, akkor lehet nem is lesz szükségünk egy ilyen szolgáltatásra. De ha mégis, akkor mindenképp a fentiek alapján járjunk el!