h i r d e t é s

Aggasztó dolog derült ki a magyar nyugdíjasokról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Aggasztó dolog derült ki a magyar nyugdíjasokról

2023. március 20. - 07:19

Egy friss felmérésben az egészségi állapotukról nyilatkoztak – nem javul a helyzet. 

A kép illusztráció! - Forrás: TASR/AP

Amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban a rossz egészségi állapota, az arányuk 2023-ban csaknem 20 százalékra nőtt - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Idén tehát már minden ötödik nyugdíjasnak jelent komoly gondot az egészsége.

Az idősek több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az elmúlt egy évben és 33 százalékuk további egészségromlásra számít 2023-ban.

A fizikai egészségét mindössze a válaszadók 4 százaléka érezte tökéletesnek, további 26,9 százaléknak csak néha voltak egészségügyi panaszai. További 28,3 százalék érezte úgy, hogy nem a legjobb az egészsége, de nem okoz mindennapi gondokat. Összességében 59,2 százalék érezte úgy tehát a válaszok alapján, hogy nincs oka túlságosan panaszkodásra. Aggasztó azonban, hogy a válaszadók 19,6 százaléka azt jelölte válaszként, hogy "Mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségügyi állapotom". Arányuk tavaly óta (16,4 százalék) emelkedett is. Azok aránya, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel, 7,2-ről 8,9 százalékra nőtt.

Mindössze a válaszadók 2,6 százaléka számult be az egészsége javulásáról. 39,1 százalékuk nem tapasztalt változást, 57,5 százalék azonban úgy érezte, hogy az egészsége inkább vagy jelentősen romlott.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok az elmúlt egy év során többségében ugyanannyi gyógyszert szedtek, 32,3 százalékuk szedett többet, mint korábban. Ennek ellenére 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

A válaszok alapján a területi megoszlás így néz ki: a legjobb a magyar nyugdíjasok egészsége Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben, a legrosszabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben. (Infostart)