h i r d e t é s

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat júniusban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat júniusban

2022. május 01. - 14:45

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak.

A kép illusztráció! - Forrás: nataros.ru

A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze, ebben egyebek közt a szociális alapú támogatási rendszer kiépítését szorgalmazzák. 

Egyre nehezebb helyzetbe vannak a töltőállomások, ugyanis az üzemanyagárak befagyasztása már több, mint hét hónapja tart.

"A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. A MOL a következő hetekben és hónapokban is képes nagykereskedelmi áron biztosítani az üzemanyagellátást, de ehhez szükség van arra, hogy a spekulációs célú benzinturizmust szorítsuk vissza." Ezt Gulyás Gergely március közepén jelentette be. Csakhogy Egri Gábor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint ez az összeg kevés. "Ebből lejön a fuvarköltség, ami ha távolabb vagyunk a kiszolgálóteleptől akkor ez tíz forint is, tehát marad 10 forint a benzinkutaknak, az nagyon kevés" – fogalmazott Egri Gábor.    

Három pontos javaslatcsomagjukban a 20 forintos támogatás emelése mellett azt is szeretnék, hogy a kormány szociális alapon alakítsa ki a támogatást. Ezen felül pedig úgy látják, a Mol-nagykereskedelmi és -kiskereskedelmi ára között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak a működését.

Egri Gábor hozzátette, a jelenlegi rendszer nem tartható fenn tovább, amíg ugyanis a költségeket nem tudja kitermelni a benzinkút, addig csak a veszteség nő. Ezzel a holtankoljak.hu ügyvezetője is egyetért, aki azt is mondta, a magasabb kiskereskedelmi ár lépcsőzetes bevezetésére számítanak a jövőben, ám ettől jobb lenne egy szociális támogatási rendszer.  

Bujdos Eszter úgy látja, "sokkal megfelelőbb megoldás lenne egy olyan célzott támogatás, amivel   ténylegesen csak azok tudnának, már csak a kedvezményes 480ft-os áron tankolni, aki arra ténylegesen rászorul és nem a teljes piacra engedményekkel és 480 forintos árakkal működni most már tényleg ilyen hosszú időn keresztül." (atv.hu)