h i r d e t é s

Ami most történik, az csak az összeomlás kezdete

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Ami most történik, az csak az összeomlás kezdete

2022. szeptember 09. - 07:23

Ritkán szólal meg nyilvános fórumokon a világ leggazdagabb magyarjának számító Thomas Peterffy, amikor viszont megteszi, akkor érdemes rá odafigyelni. 

Thomas Peterffy Orbán Viktorral - Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az Interactive Brokers alapítója és cégvezére szerint az egyre súlyosabb inflációs nyomás miatt az amerikai részvények még tovább eshetnek idén, a jegybank ugyanis sokáig kitarthat a kamatemelések mellett az árrobbanás megfékezése érdekében - a szakember szerint több mélyreható probléma is van, amelyek hozzájárulnak a kedvezőtlen inflációs környezethez, ami nem fog egyhamar megszűnni. - írja a Portfolio

De hogyan vélekednek a kilátásokról a legfontosabb amerikai elemzőházak és befektetési bankok, mi várhat még idén az amerikai tőzsdékre?

Messze még az alja

Thomas Peterffy magyar származású milliárdos befektető szerint az egyre súlyosabb inflációs nyomás miatt az amerikai részvények még tovább eshetnek, az áremelkedés a szakember szerint arra fogja késztetni az amerikai jegybankot, hogy tartósan magasan tartsa a kamatlábakat. Az Interactive Brokers alapítója és elnöke a Bloombergnek nemrég úgy fogalmazott, hogy az S&P 500 részvényindex akkor fogja elérni a mélypontot, amikor a 3300 és 3500 közötti szinteken fog mozogni. Miután eléri ezt a mélypontot, ami a jelenlegi szintekhez képest 12-17 százalékos visszaesést jelent, Peterffy szerint "egy ideig" ott fog maradni a börze, amíg az Egyesült Államok nem küzd meg a gazdasági kilátásokat beárnyékoló inflációs nyomással.

Saját bevallása szerint már jó ideje borúlátó a stratéga, most úgy fogalmazott a Bloombergnek, hogy több mélyreható probléma is van, amik hozzájárulnak a kedvezőtlen inflációs környezethez, lehet itt gondolni a háború okozta "de-globalizációra", az ESG és a fenntarthatóság kérdéskörére, a szakképzett munkaerő hiányára és a növekvő adósságokra.

Arra a kérdésre, hogy a Federal Reserve képes-e a következő néhány éven belül visszahozni az inflációt a 2 százalékos célértékre, Peterffy azt mondta:

Nem, ez nem fog megtörténni. Ehhez nagyon-nagyon komoly gazdasági visszaesést kellene okozniuk, és ezt nem fogják megtenni

A Fed szigorodó politikája rövid távon is növeli a piaci volatilitást - tette hozzá. Hogy felkészüljenek a közelgő bizonytalan tőkepiaci helyzetre, a hedge fund ügyfelei rekordszintű készpénztartalékot tartanak.

Mit gondolnak a nagy elemzőházak?

Nem csak Peterffy látja borúsan az amerikai tőzsdei kilátásokat - a magas inflációs környezet, a felemásan alakuló második negyedéves gyorsjelentési szezon és az amerikai jegybank kamatemelési politikájának alakulása nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jelentősebb elemzőházak és befektetési bankok is kifejezetten borongós előrejelzésekkel rukkoljanak elő az egyik vezető amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 év végi célárára vonatkozóan. A legfrissebb várakozások és kommentárok a következők:

  • Bank of America: Mivel a részvénypiac idén eddig nagyjából 20 százalékot esett a recessziós félelmek közepette, "sok okunk van aggódni" a vállalati eredmények és teljesítmények miatt - figyelmeztetett korábban a Bank of America egy elemzésében. Jelenleg 3600 dolláros célárral rendelkeznek az S&P 500-ra vonatkozóan, ami a mostani szinthez képest 9,5 százalékos esést vetít még előre 2022-ben.
  • UBS: A UBS a közelmúltban csökkentette a legtöbb vállalat teljesítményére és céláraira vonatkozó előrejelzését a lassuló gazdasági növekedés és a növekvő költségek miatt, emellett a svájci nagybank az S&P 500-ra vonatkozó év végi célárát is 4150-re csökkentette a korábbi 4850-es becslésről.
  • Citigroup: A Citigroup elemzői 500 ponttal 4200-ra csökkentették az S&P 500 idei évre vonatkozó célértékét, miután a magas infláció agresszív kamatemelésre sarkallta az amerikai jegybankot. A Fed politikája és az emelkedő reálkamatok értékelésekre gyakorolt hatása "meghatározó okozója" volt a részvénypiaci lejtmenetnek 2022 első felében, írták a vállalat elemzői az amerikai részvénystratégiáról szóló elemzésükben. Hozzátették azonban, hogy már sok pozíciót vettek fel a befektetők a medvepiacra készülve, így az extrémrossznál valamivel kedvezőbben alakuló vállalati eredmények és a kamatok tetőzésének lehetősége akár pozitív második félévet is előre vetíthet.
  • Evercore: Az Evercore júliusban szintén csökkentette az S&P 500-ra vonatkozó év végi célárát 4300-ról 4200-ra, az elemzők amiatt kongatták a vészharangot, hogy a vállalati árrések és a nyereségek egyre nagyobb nyomás alatt vannak, ahogy a recessziós forgatókönyvek kialakulnak.
  • Morgan Stanley: A Morgan Stanley szerint sem érték még el a mélypontot a részvénypiacok, a befektetési bank elemzői szerint akár 23 százalékos esés is jöhet azt látva, hogy a Fed szigorításából eredő lassuló gazdasági növekedést árazzák a befektetők. A bank előrejelzése szerint a legjobb esetben az S&P 500 az év végére 3400 pontra, recesszió esetén pedig akár 3000 pontra eshet.
    Bár eddig is rosszul teljesítettek idén a részvények, nem gondoljuk, hogy a medvepiacnak vége

    - írta jegyzetében a Morgan Stanley elemzőcsoportja.

  • Oppenheimer: Még a Wall Street legoptimistább stratégái közül is néhányan elkezdték csökkenteni az előrejelzéseket a részvényindex célárára vonatkozóan, köztük az Oppenheimer vezető befektetési stratégája, John Stoltzfus, aki júliusban 5330-ról 4800-ra csökkentette becslését "a recesszió kézzelfogható kockázataira" hivatkozva.

Azért még pozitív az összkép

Az egyre borúlátóbb előrejelzések ellenére a legtöbb Wall Street-i elemzőház még mindig kisebb-nagyobb emelkedést jósol 2022 végére a részvényindex esetében. A legoptimistább várakozások a JPMorgan Chase-től érkeztek, a nagybank célára

23 százalékos felértékelődési potenciált vetít előre az S&P 500-nál.

Még ha továbbra is a recessziós félelmek állnak a figyelem középpontjában, nem minden Wall Street-i elemző prognosztizál gazdasági visszaesést. A Credit Suisse elemzői például bár szintén csökkentették az S&P 500-as árfolyamcéljukat (4900-ról 4300-ra), de úgy vélekedtek, hogy a gazdaság jelenlegi lassulása nem fog recesszióba fordulni. A recessziót legpontosabban a foglalkoztatás összeomlása jellemzi, amelyet a fogyasztók és a vállalkozások pénzügyi ellehetetlenülése követ, írta nemrég Jonathan Golub, a svájci befektetési bank elemzője. Hozzátette:

Bár jelenleg a gazdasági növekedés jelentős lassulását tapasztaljuk, a fenti feltételek egyike sem áll fenn ma.

Ki is az a Thomas Peterffy?

Thomas Peterffy a maga 20,3 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a leggazdagabb magyar származású ember, 12 éves korában menekült családjával az Egyesült Államokba az 1956-os szabadságharc leverése után. Az élete nagy részét az USA-ban töltő milliárdos nem szerepel a Forbes leggazdagabb magyarokról összeállított listájában, pedig egyébként Mészáros Lőrinc vagyonának közel tizenhétszeresével rendelkezik a guru.

Peterffy az Egyesült Államokban a semmiből egy világszerte ismert online befektetési szolgáltatót épített fel, az Interactive Brokers közép-európai leányvállalata pedig bő egy éve kapta meg az MNB engedélyét és tőzsdetaggá is vált a Budapesti Értéktőzsdén.

Az Interactive Brokers 44 éves múltra tekint vissza, és mára 150 tőzsdén vagy egyéb pénzügyi piacon 10,6 milliárd dolláros tőkét kezel. A hazai leányvállalat tavalyelőtt kapta meg az MNB engedélyét, de a cégcsoport egy fejlesztői irodával már 14 év óta jelen volt Budapesten. Az Interactive Brokers 23 másik helyszínen rendelkezik irodával és világszerte mintegy 2571 főt foglalkoztat 12 ország területén. A magyar iroda a régiós központ, jónéhány környékbeli országból érkező ügyfél számláját itt vezetik.

Viszonylag ritkán szólal meg egyébként nyilvános fórumokon a szakember, utoljára júniusban beszélt ugyancsak az amerikai részvénypiaci kilátásokról, már akkor is borúlátó volt a helyzettel kapcsolatban Peterffy. (Portfolio)