h i r d e t é s

Annyi hó hiányzik Európából, hogy már biztosan víz és áram nélkül maradunk

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Annyi hó hiányzik Európából, hogy már biztosan víz és áram nélkül maradunk

2023. március 22. - 07:08

Az olasz Alpokban tapasztalható súlyos hóhiány a nyár folyamán a víztározók készleteit és a Pó folyó vízszintjét is veszélyezteti - közölték az ICIS elemzőcéggel a Nemzetközi Környezetfigyelő Központ (CIMA) szakértői. 

Forrás: USA Today

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mindez az áramtermelésre is kihatással lesz, ráadásul Svájcban és Franciaországban is vízhiány lehet, ami csak fokozza az energiaválság hatásait.

Az olasz Alpok hóvízegyenérték-hiánya (SWE) március 16-án mínusz 67 százalék volt - derült ki a CIMA ICIS-hez eljuttatott adataiból, ami azt jelenti, hogy a hiányzó hó - a korábbi évekhez képest - alacsonyabb rendelkezésre álló vízmennyiséget eredményez a következő hónapokban. A hóvízegyenérték a hótakaró vastagságától és a hó sűrűségétől függ, bár a hó sűrűsége kisebb a vízénél, a hegyi területek vízmegtartó-képességének fontos mutatója.

A CIMA szerint március 4-e jellemzően a hófelhalmozódási csúcsnap Olaszországban. Bár a következő hetekben még előfordulhat további havas csapadék, nem valószínű, hogy ez érdemben támogatná a hótakaró szintjét, mivel a hóolvadás felgyorsulna a szezon hátralévő részében.


Alpok hóvízegyenérték aránya. - Forrás: ICIS/CIMA.

A mostani adatok pedig azt sugallják, hogy a sokéves átlagnál sokkal kisebb a hóborítás az Alpokban, ami az ICIS elemzői szerint ez a harmadik negyedévben - az év legmelegebb időszakában - kétféle módon is növelheti az áramellátás kockázatát. Az alacsonyabb vízerőművi termelést más termelési forrásokkal kellene kompenzálni, míg a Pó alacsony vízszintje veszélyeztetheti a folyó medencéje mentén található kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek hűtőrendszereit, ami a tavalyi évhez hasonlóan A PIACMŰKÖDTETŐ GME SZERINT 2022 JÚNIUSÁBAN ÉS JÚLIUSÁBAN KÖZEL 5 GW CCGT-KAPACITÁS ESETT KI A PÓ-VÖLGYI RÉGIÓBAN A VÍZHIÁNY MIATT. IDÉN PEDIG MÉG ROSSZABB LEHET A HELYZET.

Az Alpok másik oldalán, Franciaországban és Svájcban az atomerőművek termelését fogta vissza tavaly a vízhiány, mivel megoldhatatlan volt a reaktorok hűtése. A hóhiány pedig idén ott is súlyosabb.

A Franciaországban tapasztalható súlyos téli aszály aggodalomra ad okot, hogy az ország energiatermelése egész évben visszaeshet, ami súlyosbítja az egész Európában amúgy is feszült energiaellátási helyzetet - írja a Handelsblatt című üzleti napilap. A január vége óta a több mint 32 napig tartó szárazság a mostani telet a legszárazabb időszakká tette az országban a teljes körű feljegyzések 1959-es kezdete óta, és komoly aggodalmakat keltett a mezőgazdaságra, az energiára és az ökoszisztémákra gy

A francia atomerőmű-flotta így ismét leállhat, a termelés kiesés pedig azt jelenti, hogy az olaszoknak nem lesz lehetőségük az áramimportra.

Olaszország teljes áramellátási satuban

A Pó vízgyűjtőjén az elmúlt 12 évben tapasztalt hóvíz-egyenérték szintjének csaknem egyharmadával rendelkezünk

- mondta Francesco Avanzi, a CIMA hidrológiai kutatója az ICIS-nek.

Ráadásul Olaszországban már két éve rekordalacsony csapadékmennyiséget regisztráltak, ami nagy terhet rótt a víztározókra. Ez azt jelenti, hogy még ha a hószintek hasonlók is lennének, mint 2022-ben, a hidrológiai helyzet idén sokkal kritikusabb.

"Az elmúlt években megszokottnál korábban bekövetkező hóolvadási időszak szintén több kockázatot jelent a vízkészletekre, mivel a vízigény [mind az energia-, mind a mezőgazdasági szektorból] akkor ugrik meg, amikor a hóolvadás már véget ért" - tette hozzá Luca Ferraris, a CIMA elnöke, aki szerint ez egy tökéletes vihart eredményez az előző évek csapadékhiánya és a mostani alacsony hószint kiegészülve az egyenetlen olvadási ciklussal.

A CIMA JELEZTE, HOGY AZ ÉSZAK-OLASZ VENETO, FRIULI-VENEZIA GIULIA ÉS TRENTINO-ALTO ADIGE/SUDTIROL RÉGIÓKBÓL ÁLLÓ TRIVENETO TÉRSÉGBEN A SZOKÁSOS HÓMENNYISÉGNEK MINDÖSSZE EGYNEGYEDÉT REGISZTRÁLTÁK. MIKÖZBEN A PÓ FOLYÓ MEDENCÉJE ÉS A TRIVENETO TERÜLET EGYÜTTESEN AZ OLASZ VÍZKÉSZLETEK 90 SZÁZALÉKÁT ADJA.

Az olasz energiaigény hagyományosan június és július hónapokban tetőzik, amikor a forró hőmérséklet miatt megugrik a háztartási és kiskereskedelmi hűtőkészülékek használata. Ez arra ösztönzi a vízenergia-termelőket, hogy a nyár csúcspontjáig fokozzák az áramtermelést, mivel a villamosenergia-árak jellemzően ilyenkor a legmagasabbak.

Idén viszont erre korlátozottan lesz csak lehetőségük, mivel a víztározókban már borítékolható a vízhiány. Az ENTSO-E adatai szerint a 10. héten a víztározók majdnem ugyanannyira, 27 százalékban voltak tele, mint 2022-ben. Ez jóval a 2011-2022-es 38 százalékos átlag alatt volt és a hóolvadás kisebb mértékben tudja csak pótolni a készleteket.

EKÖZBEN AZ OLASZ ENERGIATERMELŐ FLOTTA AKÁR 20 SZÁZALÉKÁT IS A VÍZERŐMŰVEK ADJÁK.

Emellett a napi átlagos áramkereslet ugyanebben az időszakban 1,5 százalékkal megugrott, mivel a forró hőmérséklet fokozza a légkondicionáló berendezések használatát, ami jelentős terhelést jelentett az elektromos hálózatra, ami csak tovább terheli az eleve kisebb termelési kapacitással rendelkező vízerőművek okozta feszes energiaellátási rendszert. (Portfolio)