h i r d e t é s

Árnyékkormányt hozna létre Márki-Zay Péter - de milyet?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Árnyékkormányt hozna létre Márki-Zay Péter - de milyet?

2021. október 22. - 12:57

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.

A politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el, még hétfőn, hogy Karácsony Gergellyel egyeztek meg ennek létrehozásáról. Elmondása szerint nem a miniszteri tárcák előre leosztásáról van szó, csak egy tanácsadó testületről. 

BOD PÉTER ÁKOS KÖZGAZDÁSZ, RÓNA PÉTER JOGÁSZ ÉS RASKÓ GYÖRGY AGRÁRVÁLLALKOZÓ NEVE MERÜLT FEL EDDIG A TESTÜLET LEHETSÉGES TAGJAKÉNT.

Bod Péter Ákos a Magyar Hang kérdésére azt mondta: „Adok tanácsot, de nem vagyok tanácsadó. Ha felhív valaki, vagy megkérdez, akkor válaszolok.” Hozzátette: korábban már volt példa rá, hogy Márki-Zay Péter kikérte a véleményét.

Arra a kérdésre, hogy mit válaszolna, ha felkérnék, azt mondta, nem ugrana el a feladat elől, de ismernie kellene a részleteket, hogy pontosan miről lenne szó. Bod Péter Ákos azt is hozzáfűzte, hogy szerinte az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) szakértői is helyet kaphatnak majd a testületben.

Róna Péter ugyancsak a Magyar Hang kérdésére azt válaszolta, hogy valóban zajlik „ egy informális tanácsadó testület kialakítása, amely szakpolitikai kérdésekben segíti a miniszterelnök-jelölt munkáját”. Ő is megerősítette, hogy korábban már egyeztetett szakmai kérdésekben Márki-Zay Péterrel, és ha szükség lesz rá, a jövőben is rendelkezésére fog állni.

Raskó György, az Antall-kormány egykori agrárállamtitkára azt mondta, hogy már hosszú ideje segíti Márki-Zay Péter munkáját tanácsokkal és szakmai háttéranyagokkal. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt helyzete azért lesz nehéz, mert most

két dudás van a csárdában.

Márki-Zay Péter mellett ugyanis szerinte Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kettőse határozza meg az ellenzéki politikát. „Téves az az elképzelés, hogy frakció nélkül súlytalan Márki-Zay. Ha az az üzenet megy a választók felé, hogy súlytalan – ahogy Gyurcsány Ferenc videoüzenetéből ez kiviláglik –, az a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen a kormánypárt éppen ezt fogja hirdetni mindenütt”, tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy szerinte Márki-Zay Péter Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlít, aki szintén párt nélkül hozott létre politikai mozgalmat és nyerte meg a választást.

Raskó György mindeközben azt is kiemelte, hogy Márki-Zay Péternek még párt nélkül is lehet párttámogatottsága. Beállt mögé a Momentum és az Új Világ Néppárt, valamint várhatóan az LMP és a Gémesi György fémjelezte Új Kezdet is így fog tenni – fejtette ki, hozzátéve: el kell érni, hogy akár egy koalíció által „valamiféle pártháttér” alakuljon ki a miniszterelnök-jelölt mögött. (Via Magyar Hang) / Index