h i r d e t é s

Az ársapkák 250 milliárdos veszteséget jelentenek az agrárvállalkozók számára

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ársapkák 250 milliárdos veszteséget jelentenek az agrárvállalkozók számára

2022. november 27. - 06:23

Előadást tartott az mfor rendezvényén Raskó György közgazdász, és a kormány ársapkáit komoly kritikával illette a szakember.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Raskó György szerint a kormány az ársapka nagy nyertese, amely kétharmados győzelméhez ezek hozzájárultak, ezzel szemben sokan vesztettek rajta.

Raskó György számításai szerint ugyanis december 31-éig a magyar mezőgazdasági nyersanyagtermelők, élelmiszerfeldolgozók körülbelül 250 milliárd forint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni az ársapka miatt. Úgy vélte, ha a kormány a tojás ársapkát hosszabb távon fenntartja, akkor sok tojástermelő lehúzza a rolót.

Ugyanakkor a diszkontláncok is sokat nyertek az ársapkán – állítja Raskó, ugyanis a lakosságból sokan a független boltoktól hozzájuk pártoltak át.

Aminek eredményeként Raskó György szerint a három nagy diszkontlánc piaci részesedése ebben az évben 34 százalékról körülbelül 40 százalékra megy majd fel.  Ők így együtt 50-60 milliárd forint profitot érhetnek el, miközben sok tízezer, magyar élelmiszereket is forgalmazó kisbolt óriási veszteséget fog elszenvedni. Közülük decemberben közel ezer fog bezárni, a jövő év végéig pedig további kétezer húzhatja le a rolót az agrárközgazdász szerint. (24.hu)