h i r d e t é s

Az élet nagy kérdései

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az élet nagy kérdései

2020. március 17. - 10:26

Előbb vagy utóbb, de egyszer biztosan minden nagytesó felteszi a nagy kérdést, hogy miként is került a hugi vagy az öcsi a pocakba, és hogy jött ki onnan? Ezektől a kérdésektől a legtöbb anyuka retteg, hiszen szeretne rá őszintén válaszolni, de vajon mi a megfelelő válasz?

Testkép

A válasz nagyban függ attól, hogy a nagytesó milyen életkorban teszi fel ezt a kérdést. Fontos, hogy az ő számukra leginkább érthető módon válaszoljunk ezekre a kérdésekre, a lehető legőszintébben. Ezen kérdés mögött azonban sokkal több rejlik, mint szimpla érdeklődés. Fontos ugyanis, hogy a gyermekeinket megismertessük a saját testükkel, illetve megtanítsuk őket arra, hogy ezen a témán bizony nincsen semmi szégyellnivaló.

Szexuálpszichológusok ugyanis úgy vélik, hogy azok a gyerekek, akik ismerik a testüket, sokkal magabiztosabbak, mint azok a társaik, akik nincsenek tisztában a saját testükkel. Emellett képesek lesznek tisztelni nem csak a saját, de mások testét is, ami egy nélkülözhetetlen alapot szolgáltat a felnőttkori egészséges szexuális élethez. Azok a gyerekek, akik lehetőséget kapnak, hogy megismerjék a testüket, és kialakul bennük egyfajta bizalom annak jelzéseivel kapcsolatban, sokkal kisebb eséllyel válnak szexuális zaklatás áldozataivá.

Csak őszintén

Amellett, hogy a gyermekek kíváncsiságát elégítjük ki, egyéb fontos hozadékai is vannak az ilyen gyermek és szülő között lezajló őszinte beszélgetéseknek. Ha ugyanis ők minden kérdésükre választ kapnak a szüleiktől, kialakul közöttük egy bizalmi kapcsolat, és majd a jövőben is bátran fordulnak hozzánk minden egyéb felmerülő kérdésükkel és problémájukkal. 

A gyerekek már egészen korán találkoznak a nemiséggel, hiszen látják a családot zuhanyozni, illetve az óvodában, a mosdóban elkerülhetetlen, hogy meglessék egymást. Ez pedig rengeteg kérdést szül majd, amire a szülőnek meg kell próbálnia az életkoruknak megfelelően, őszintén válaszolni. De talán még ennél is fontosabb, hogy ez a beszélgetés szégyentől mentes és nyitott legyen. Ez ugyanis kihat a nemi identitásukra, így ez nagyon fontos részét képezi a szexuális fejlődésüknek. Ezért nem szabad őket ebben a témában korlátozni, hanem azt mutatni, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk.

A Famiily.hu oldalon számos egyéb érdekes pszichológiai témájú cikk érhető el.

Elfogadás

A kisbabákat övező misztikum mellett számos egyéb olyan téma vetődik majd fel már akár egészen kicsi korban, amivel kapcsolatban szintén nagyon fontos, hogy őszinte beszélgetés kísérje. Vannak könnyedebb témák, mint például hogy miért vannak bácsik, akiknek hosszú a hajuk, de bizony vannak komolyabbak is közöttük. Válaszoljunk a korának megfelelően azokra a kérdésekre is, hogy miért van az osztálytársnak két anyukája, vagy hogy miért sötétebb a szomszéd kislány bőre. Ezzel ugyanis nagy lépést teszünk afelé, hogy a gyermekünkből nyitott, elfogadó felnőtt válhasson.